Комитетът за наблюдение, заседаващ в Париж, предложи закриване на пост-мониторинговия

...
Комитетът за наблюдение, заседаващ в Париж, предложи закриване на пост-мониторинговия
Коментари Харесай

Съветът на Европа иска спиране на пост-мониторинговия диалог с България

Комитетът за наблюдаване, заседаващ в Париж, предложи закриване на пост-мониторинговия разговор с България и следенето на събитията в страната във връзка с върховенството на закона, демокрацията и правата на индивида в границите на своите периодически прегледи. Това оповестиха на формалния си уебсайт Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
Прочетете още
С приемането на отчета на Торхилдур Сунна Иварсдотир (Исландия, " Партия на пиратите " - SOC) и Дебора Бергамини (Италия, Европейска национална партия) комисията поздрави България за превъзмогването на политическата рецесия и неустойчивостта след петте следващи предварителни парламентарни избори през 2021-2023 година и обстоятелството, че през юни 2023 година беше основано съдружно държавно управление.

„ Властите съумяха да съберат парламентарното болшинство, належащо за конституционни промени, нужни за основаването на самостоятелна правосъдна система и гарантиране на устойчивостта на промяната “, споделиха парламентаристите. 

Конституционните промени в региона на правосъдната власт съставляват забележителен прогрес в осъществяването на уговорките и отговорностите на България, подчертаха те.

Комисията също по този начин приветства ограниченията, подхванати от управляващите за битка с корупцията по високите етажи на властта и приемането на Закона за битка с корупцията през октомври 2023 година Отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес във връзка с свободата на изложение, отбраната на публицистите и лицата, подаващи сигнали, битката с насилието над дами и битката с езика на омразата.

Въпреки това комисията смята, че някои оставащи дефекти към момента изискват поправяне, по-специално във връзка с интеграцията на ромското население. От комисията приканиха управляващите да продължат настоящата конституционна промяна и да решат други нерешени въпроси в тясно съдействие с Венецианската комисия.

Накрая комисията прикани управляващите да изпълнят рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за възстановяване на осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида, предава Българска телеграфна агенция. 

България се причисли към Съвета на Европа през 1992 година До 2000 година беше обект на цялостна процедура за парламентарен мониторинг. С Резолюция 1211 (2000) ПАСЕ реши да приключи мониторинга и да стартира разговор след мониторинга.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР