Комитетът по парична политика на турската централна банка ще реши

...
Комитетът по парична политика на турската централна банка ще реши
Коментари Харесай

Централната банка на Турция отново ще решава дали да промени лихвите

Комитетът по парична политика на турската централна банка ще реши на 18 август дали да промени главния лихвен %, оповестява турската държавна телевизия ТРТ Хабер, осведоми Българска телеграфна агенция.

От началото на годината банката резервира неизменен главния си лихвен % на равнище от 14 %. Миналия месец финансовата институция още веднъж реши да не трансформира водещата рента.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е прочут със съпротивата си против високите лихви. В несъгласие с класическите стопански теории той твърди, че високите лихвени проценти предизвикват инфлацията. В края на 2021 година Ердоган накара централната банка да понижи главния си лихвен % от 19 на 14 % в интервала септември-декември.  

Поредицата от понижаване на лихвените проценти предходната година провокира валутна рецесия и повишение на потребителските цени.

Миналия месец Турция регистрира инфлация от близо 80 на 100 на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли демонстрират, че нивото на инфлацията е повишено с 2,37 % спрямо предходния месец, а по отношение на юли 2021 година инфлацията се е повишила с цели 79,60 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР