Комисията за защита на потребителите осъди Теленор заради отказ от

...
Комисията за защита на потребителите осъди Теленор заради отказ от
Коментари Харесай

Съдът наказа Теленор: Отказали да заменят гаранционни телефони

Комисията за отбрана на потребителите осъди " Теленор " поради отвод от подмяна на счупени телефони в гаранция, които са били единствената причина клиентите да сключат нови и по-неизгодни контракти с мобилния оператор. За решението заяви ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР, а името на компанията е видно при инспекция в правосъдните регистри. 

Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд от 3 юли във връзка обжалвана заповед на ръководителя на КЗП Димитър Маргаритов от 15 юли 2015 година След като първата инстанция - Административен съд-София град - отхвърля настояването на телекома, " Теленор " още веднъж апелират, само че губят.

Предисторията

КЗП не разрешават практиката след жалба на двама консуматори и собствена инспекция, която удостоверява нарушаването.

Клиентите купуват мобилни телефони HTC " Desire 200 " от магазин на " Теленор " в Пловдив. Единият сключва договор за лизинг на 23 декември 2014 година и допълнително съглашение към контракта за употребения мобилен номер с проект " Резерв 13.99 Коледа 2014 ". Другият заплаща в брой и също подписва анекс.

И двата телефона се оказват " механически негодни за приложимост заради изгорели пиксели на екрана ". На 6 януари клиентите носят телефоните назад и желаят подмяна, само че чиновниците в магазина отхвърлят. С обяснението, че няма наличност от същите телефони, от компанията им оферират други три разновидността: промяна с различен модел по желание на клиента; преустановяване на контракта за лизинг с единия клиент и контракта за покупко-продажба с другия и възобновяване на платеното;  безплатен ремонт посредством промяна на екрана.

Клиентите обаче настояват за подмяна със същите телефони, а при неспособност - преустановяване на договорите за мобилни услуги с проект " Резерв 13.99 Коледа 2014 " и възобновяване на предходните абонаментни проекти. Фирмата отхвърля, след което и двамата се обръщат към Комисията за отбрана на потребителите и изясняват, че телефоните са били единствената причина да сключат нови, по-неизгодни контракти. Пишат още, че " възползвайки се от тяхното предпочитание да закупят мобилни телефони HTC " Desire 200 ", са били принудени от компанията да възобновят периода на договорите, да трансформират абонаментните си стратегии с по-неизгодни за тях, предлагайки им телефоните на преференциална цена ", се споделя в решението на съда, с което OFFNews разполага.

След инспекцията на място КЗП приема, че " Теленор " употребява нелоялна заблуждаваща комерсиална процедура " и че " дейностите на компанията опонират на условието за почтеност и професионална подготвеност и трансформират или е допустимо да трансформират значително икономическото държание на междинния консуматор, който засягат и към който са ориентирани ". Не е добросъвестно от страна на търговеца да отхвърля подмяна с точно този модел уред, във връзка на който потребителите са сключили контракта и са поели задължението да употребяват мобилните услуги точно на този оператор за относително дълъг интервал от време, освен това с по-неизгодни за тях условия, считат от Комисията, представена в правосъдното решение.

КЗП твърди още, че по този метод " с държанието си компанията поврежда икономическите ползи на потребителите и реализира общия състав на нелоялна комерсиална процедура по смисъла на член 68г, алинея 1 от Закона за отбрана на потребителите ".

Съдът приема заключенията на КЗП за потвърдени, отхвърля жалбата на " Теленор " и оставя в действие решението на Административния съд. Разноските - 300 лв. юрисконсултско заплащане - са за сметка на мобилния оператор.

Решението е дефинитивно.

" Ние сме мощно съсредоточени върху бранша телекомуникации, защото към момента близо 30% от постъпващите при нас сигнали и тъжби касаят този сегмент. Това са услуги, които се употребяват всекидневно и даже най-дребните проблеми могат да имат мощно отрицателен резултат за потребителите. Мисля, че съумяваме да почистим пазара най-малко от тези, които основават най-големи неудобства на жителите ”, коментира решението Маргаритов пред БНР тази заран.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР