Комисията за защита на потребителите обяви днес, че през последните

...
Комисията за защита на потребителите обяви днес, че през последните
Коментари Харесай

КЗП търси има ли спекула с олиото, проверила 350 магазина

Комисията за отбрана на потребителите разгласи през днешния ден, че през последните дни е направила над 350 инспекции в търговски обекти, като задачата е да бъде открито дали търговците продават олиото на авансово оповестените за потребителите цени.

Тук спадат стоките, включени в друг вид акции, промоции, понижения, тиражирани посредством рекламни брошури, интернет и телевизионни реклами.

Когато търговците на дребно поемат ангажимент към своите клиенти да им продават стока на избрана цена, в случай че това не бъде спазено, КЗП глоби тези търговци за нелоялна комерсиална процедура. КЗП регистрира и количествата на доставките и ще постанова санкции на търговците, които целят да привлекат клиенти в своите магазини, без да обезпечат декларираните количества артикули на промоционални цени, показват от комисията. Или с други думи - има ли далавера.

В хода на инспекциите са били установявени случаи, в които липсват количества олио в комерсиалната мрежа. Основната причина съгласно мненията на търговците е неналичието на регулярни доставки към тях, които са били авансово декларирани. Доставчици са самите преработватели, както и дистрибутори, според от типа на комерсиалния обект.

" След събиране и деликатно разглеждане на всички изискуеми документи, включително и контракти за доставка, ще бъде открито кой предстои на глоба. По тези нарушавания би трябвало да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъдат открити съгласувани практики за задържане на количества олио от производители и търговци, при съществуването на задоволително количества като произвеждане и като складови наличия, би трябвало да има следващи санкции ", декларират от КЗП.

След създалата се на 2 и 3 март блъсканица с високите цени на горивата на някои бензиностанции и последващите инспекции на КЗП на обекти в цялата страна, цените бързо се върнаха на равнищата отпреди това. Днес цените и при олиото към този момент са се успокоили, настояват още оттова.

Установено е несъмнено, че няма дефицити на артикули. Затова дано хората да запазят потребителско самообладание, да пазарят рационално и да не бързат да се презапасяват. Когато се презапасяваме с някакви артикули на промоция, това не всеки път значи, че пазарим рационално.

Данните на от през днешния ден демонстрират, че слънчогледовото олио в пластмасова бутилка от един литър се търгува на цена 4,66 лв. за брой на едро, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР