Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи нови проблемни клаузи

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи нови проблемни клаузи
Коментари Харесай

КЗП установи проблемни клаузи при автомобилните застрахователи

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) откри нови проблематични клаузи при автомобилните застрахователи. Чрез тях се вършат опити за непозволено условие клиентите да показват " тестета " от документи, с които разполага и самият осигурител. Това сподели пред БНР ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.
Становището му идва дни след предходно предизвестие към фирмите, които правят автомобилно обезпечаване. Става дума за всеобщата процедура застрахователите да отхвърлят заплащане при кражба на автомобил, в случай че талонът за него е бил вътре.
Целта на сходни клаузи е търговецът да се освободи от отговорност, в случай че потребителят не показа желаните документи, посочи Маргаритов. Освен това поставените от тях условия ненужно затрудняват потребителите. " В Кодекса за застраховането е посочено, че не е належащо представянето на налични при застрахователя документи ", посочи шефът на КЗП.
Изключително противоречиви са и други клаузи в общите условия на застрахователи. В част от тях е записано, че при настъпване на събитие компанията би трябвало да бъде известена " неотложно ", без обаче да е ясно тъкмо какво значи това. " В кодекса категорично се споделя, че срокът за известяван при настъпване на застрахователно събитие не може да е по-кратък от три работни дни от узнаването за него ", разясни Маргаритов.
Засега санкции за застрахователите няма да има и те ще се разминат единствено с рекомендация. Ако в избран от КЗП период обаче се откри, че те не престават да заблуждават потребителите, ще се стигне и до наказания.
" Нашите старания са съсредоточени върху това да почистим общите условия от неравноправни клаузи, с цел да може потребителят да е спокоен, че няма да бъде натоварван ненужно със отговорности, които не би трябвало да му бъдат вменени и че ще може да бъде задоволена неговата рекламация без непотребни спънки ", заключи Маргаритов, написа Сега.
Председателят на КЗП разяснява и други нарушавания, само че този път в контракти за ходатайство при покупка на недвижими парцели, при които се заплащало без потребителят действително да е получил нещо съответно. Той даде за образец уговорка, която гласи, че в случай че консуматор закупи парцел в същата постройка, в която е ходил на оглед и е гледал други парцели, той дължи хонорар на брокера, с който е бил на посещаване. Когато се дава такава услуга, възнаграждение би трябвало да има единствено когато нещо действително е свършено, акцентира Маргаритов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР