Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на

...
Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на
Коментари Харесай

Калоян Стайков: КЗП и КЗК просто не си вършат работата

" Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията са два органа, които явно не си правят работата задоволително добре. Не тъй като тези проблеми понякога ескалират и се употребяват за политически цели, а тъй като виждаме, че през годините, даже при търговията с горива, те не съумяха да открият картел. Очевидно имаме проблем при тези институции и неналичието на доверие в тях водят тъкмо до тези епизоди, в които публичното напрежение ескалира и политиците се възползват от него, с цел да натрупат малко политически капитал. Постоянно живеем в рецесии, а в действителност стопанската система работи, приходите се усилват. Темата с растежа на цените на храните е преекспонирана ". 

Това мнение изрази пред БНР Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт. 

Той даде образец с наклонността на повишение на цените на питателните артикули в Чехия и в Германия, където нарастването за януари е сравнимо с България:

" Ние не сме изключение от общата наклонност, ние сме вътре в нея. Защо са се нараснали толкоз цените и това обосновано ли е, това е проблем на Комисия за защита на конкуренцията и КЗП, които през годините са потвърдили, че не работят и хората не им имат вяра ". 

Според него темата с комерсиалните вериги от време на време се появява в обществото:

" Интересно, че предходната година нямаше проблем с тях, а подобен се появи през последния месец, когато към този момент стана ясно, че влизаме в предизборна акция. Този проблем с комерсиалните вериги го нямаше и пред последните 10 години. От време на време просто излиза тази тематика ", разяснява икономистът.

Калоян Стайков разяснява още, че държавата не би трябвало да се меси в комерсиалните връзки:

" Затова имаме самостоятелни регулаторни органи - Комисия за защита на конкуренцията и КЗП. Обръщането към държавното управление за безусловно всичко е една от аргументите тези органи да не работят, тъй като те не смеят да мръднат. Политическата интервенция в търговски процеси пречи ".   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР