Комисията за защита на личните данни спечели делото на първа

...
Комисията за защита на личните данни спечели делото на първа
Коментари Харесай

Комисията за личните данни спечели делото за милионната глоба по НАП заради теча

Комисията за отбрана на персоналните данни завоюва делото на първа инстанция против Националната организация за приходите, която апелира наложената ѝ санкция от 5,1 млн. лв. поради невиждания теч на информация след хакерската офанзива през 2019 година Решението на Софийския областен съд предстои на обжалване пред втора инстанция.
Прочетете още
КЗЛД установи преди близо четири години, че приходната организация е бездействала във връзка с заплахата от приключване на персонални данни. Национална агенция за приходите с изключение на, че апелира милионната санкция, не се съгласи и с издадените наставления, с които да усъвършенства сигурността си. Спорът сред КЗЛД и Национална агенция за приходите стигна и до административния съд в София, който анулира напълно 3 и отчасти 2 от общо 20-те наложителни ограничения, които би трябвало да извърши организацията, с цел да не се повтори повече обстановката от 2019 година, когато обществено бяха публикувани ЕГН на над 5 млн. български жители.

В последна сметка АССГ стига до умозаключение, че Национална агенция за приходите не е спазила правилата за правомерност и почтеност, залегнали в Общия правилник за отбрана на данните. " И двете движимости лица по трите експертизи сигурно настояват, че приключването на данни е могло да бъде избегнато, в случай че са били взети нужните механически и организационни ограничения ", написа в решението.

Сега Софийският районният съд удостоверява виновността на Националната организация на приходите след осъществена техническа експертиза. В същото време обаче наказателното дело за НАПлийкс буксува. Обвинителният акт беше върнат от съда на прокуратурата за ремонти. На 15 юли 2019 година се схваща, че от масивите на Национална агенция за приходите са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и непознати жители, и 1 989 598 умряли. Малко по-късно бяха задържани притежателят на компанията за киберсигурност " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинявания за кибертероризъм. Търговският шеф на сдружението Георги Янков беше притеглен към наказателна отговорност за подбуждане към хакерската офанзива. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното произвеждане против него беше прекъснато заради липса на доказателства, съобщи " Сега ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР