Комисията за защита на личните данни създава нов медиен регулатор.

...
Комисията за защита на личните данни създава нов медиен регулатор.
Коментари Харесай

Нов регулатор за контрол на медиите заформят в Комисията за защита на личните данни

Комисията за отбрана на персоналните данни основава нов медиен регулатор. Той придобива пълномощия да управлява медии, което опонира в някаква степен на нейния смисъл. Това стана ясно от думите на Димитър Ганчев от Интернет общество - България пред БНР.

Парламентът гласоподава без спор измененията в Закона за персоналните данни, посочи той. С измененията се вкараха специфични критерии за публицисти и медии, които те би трябвало да съблюдават с оправданието да не се нарушават персоналните данни на хората.

Ганчев предвижда, че опасявайки се да не нарушат някой от десетте написани критерия, публицистите ще си постановат автоцензура поради фрапантните санкции.

Текстовете са обтекаеми, пожелателни и подлежат на пояснение, сподели Ганчев. Той даде образец по какъв начин Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще би трябвало да ползва по убеждение преценката за това до каква степен законосъобразно публицистите са се сдобили с данните за техните следствия. " Това, единствено по себе си, е спирачка пред техните следствия, тъй като публицистите ще би трябвало, без да са минали през съд, да преценят правомерност ", съобщи Ганчев.

Според него, заради неяснотата на текстовете публицистите, медиите и юрисконсултите ще избират да заемат сигурната страна и да не поемат опасности.

Мнението на Димитър Ганчев бе след връчването на антинаградите " Големия Брат " за 2019, които се връчват от Фондация " Програма Достъп до Информация " и Интернет общество - България.

Припомняме, от Асоциацията на европейските публицисти желаеха президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за отбрана на персоналните данни.

Според ДБГ с този закон се приготвя пречистване на медийния пазар. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР