Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл.

...
Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл.
Коментари Харесай

КЗК глоби три производителя на масло заради съдържание на немлечни мазнини

Комисията за защита на конкуренцията откри осъществено нарушаване по член 31 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Милтекс КК “ ЕООД, „ Хранинвест “ ЕООД и „ Профи милк “ ЕООД и наложи имуществени наказания в размер на 2% от чистите доходи от продажби на всяко от сдруженията за миналата финансова година, равняващи се на 127 240 лв., 189 700 лв. и 113 400 лв., и постанови преустановяване на нарушаванията.

В изследването по неоспорим метод се откри, че всяко от трите сдружения предлага на пазара артикул „ краве масло “, в наличието на което има немлечни мазнини, като това не е маркирано върху опаковката на продукта.

Посочените стойности за наличие на мазнини и вода в продукта „ масло “ са от значително значение за неговото установяване изобщо като „ масло “ или различен артикул за мазане, който, според нормативната уредба, може да е формиран от други, немлечни мазнини.

При установяване на глобата Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушаването, ограничавания географски обсег, както и икономическото положение на ответното сдружение.

Като отегчаващо отговорността събитие Комисия за защита на конкуренцията е отчела, че нарушаването основава заплаха или поврежда живота или здравето на потребителите, защото нарушаванията са осъществени при производството и разпространяването на хранителни артикули с неточно изложение на значителните им характерности.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР