Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените

...
Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените
Коментари Харесай

КЗК се самосезира. Търси има ли монопол на свободния пазар на електроенергия

Комисията за защита на конкуренцията следи протичащото се с цените на свободния пазар на електрическа енергия. Това излиза наяве от публикувано до медиите известие, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Реакцията на антимонополния орган идва, откакто Българска социалистическа партия и енергийният министър Теменужка Петкова влязоха в словесни нападки за енергийния монопол. От опозиционната партия оповестиха, че ще сезират прокуратурата за енергиен монопол на компании, близки до предприемача Христо Ковачки.
Министър Петкова разгласи, че в случай че Българска социалистическа партия, както и всеки жител, имат сигнали за нарушавания на борсата – да сезират съответните органи, измежду които КЕВР и Комисия за защита на конкуренцията. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на сдружения, свързани с Христо Ковачки – Петкова съобщи, че не може да твърди сходно нещо.
Днес излиза наяве, че Комисията към този момент е изискала информация и данни от над 50 субекта, включително участници на пазара (производители, търговци, борса, ЕСО и др.). В резултат на огромното изследване е събрана и се проучва забележителен размер информация, което ще разреши на Комисията да разпознава възможните проблеми за конкуренцията в бранша.
" Предвид изказаните пред обществеността изказвания за съществуване на картели и монополно състояние, антимонополния орган също коментира, че картелите са секрети сделки сред пазарните участници, чието откриване е извънредно мъчно. Именно заради това законът планува Комисията да прави инспекции на място, посредством които да бъдат събрани доказателства за съществуването на сходни антиконкурентни сделки. В този смисъл разгласяването в общественото пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, попречва ефикасното практикуване на пълномощията ѝ за откриване на секрети съглашения, които лимитират конкуренцията. ", се споделя в известието.
БГНЕС напомня, че за високите цени на тока обърна внимание и някогашният изпълнителен шеф на НЕК Петър Илиев, съгласно който за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса сила, секторът е субсидиран с над 1 милиарда лв., в същото време изнасяме на ниска цена ток, а у нас остава скъпият. „ Направихме свободен пазар, само че го направихме толкоз свободен, на каквато цена искаш и на който искаш. По неприятното съгласно мен е, че се заплашва националната сигурност. Спешно би трябвало да се вземат ограничения, че до момента се използваше едни милиони да се подаряват на няколко компании, което заплашва и пазара на сила в България “, счита Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР