Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи нарушение на Закона

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи нарушение на Закона
Коментари Харесай

КЗК глоби със 112 650 лв. Абофарма България“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри нарушаване на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - заблуждаваща реклама от страна на " Техноком трейд " ЕООД и наложи имуществена глоба на сдружението в размер на 511 025 лева – 2,5 на 100 от общия оборот на сдружението за 2022 година, оповестява Комисията, представена от Българска телеграфна агенция.

Комисия за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба и на „ Абофарма България “ ЕООД в размер на 112 650 лева - 2,5 на 100 от общия оборот на сдружението за 2022 година за осъществено нарушаване на общата възбрана за нелоялна конкуренция по член 29 от Закон за защита на конкуренцията.

Производството по преписката е формирано служебно от Комисия за защита на конкуренцията (самосезиране). От събраните в хода на изследването доказателства Комисия за защита на конкуренцията откри, че " Техноком Трейд " (в качеството му на рекламодател)

построява цялостна подвеждаща рекламна тактика за разпространение на комерсиална марка " ABOPHARMA Магнезий 1000 ".

Дружеството разпространява разнообразни артикули - " ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид ягода ", " ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид портокал " и " ABO PHARMA Магнезий 1000 с удължено деяние ", в наименованието на които участва посочената марка (вкл. и цифрата 1000), като по-този метод се основава опция за илюзия по отношение на наличието на количеството на магнезий, вложено в тези артикули.

С решението Комисия за защита на конкуренцията открива, че " Абофарма България " ЕООД е направило нарушаване по член 29 от Закон за защита на конкуренцията, изразяващо се в недобросъвестно потребление на наименованието " ABOPHARMA Магнезий 1000 " и по-конкретно цифрата 1000 на опаковките на питателните добавки " ABOPHARMA Магнезий 1000 таблетки с удължено деяние ", " ABOPHARMA Магнезий 1000 ликуид ягода " и " ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид портокал ". С решението се постановява преустановяване на нарушаването, обвързвано с метода на потребление на марката на опаковките на процесните артикули.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР