Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява оператора Тир

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява оператора Тир
Коментари Харесай

КЗК проверява „Тир Паркинг Русе“ за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ревизира оператора „ Тир Паркинг Русе “ за възможна корист с господстващо състояние и нарушавания, свързани с Договора за действие на Европейския съюз (ДФЕС). Производството е формирано на 26 март, като Антимонополният орган се е самосезирал, само че и е получил редица сигнали за нарушавания.

Припомняме, че „ Тир Паркинг Русе “ е частният оператор, който бе определен през 2022 година от Община Русе да построи паркинг за тирове върху общински терен от 163 дка. Впоследствие получи и правото да ръководи така наречен „ виртуална опашка “, при която превозвачите (международни и български) получават номер и изчакват, с цел да преминат границата.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията идва съвсем две години, откакто редица медии алармираха, че се повтаря схемата с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Според медийните изявления компаниите, които са се явили на тръжната процедура, са директно или индиректно свързани с Размиг Чакърян-Ами, с който се свързват операторите на паркинга на „ Капитан Андреево “, а допреди известно време и лабораторията за фитосанитарен надзор там.

В края на предходната година „ Свободна Европа “ пък излезе с информация, че общината се е отказала от евентуални облаги за милиони в интерес на частната компания.

Само преди месец Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния алармира, че камионите им прекарват по 7 дни на границата и упрекнаха в непрозрачно ръководство на опашката точно частния оператор. Румънските превозвачи даже желаеха отделянето на страната ни по пътя към сухопътния Шенген.

В отговор на питане от Economic.bg всички виновни институции – Национална агенция за приходите, „ Митници “ и „ Гранична полиция “ – обявиха, че няма основна смяна при инспекциите на границите, които да затрудняват прекосяването на превозвачите. От Община Русе обаче не дадоха отговор на запитванията, свързани с „ Тир Паркинг Русе “.
За какво става въпрос?
От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че Антимонополният орган е получил сигнал от Влад Георге, член на Европейския парламент от Румъния, през юни 2023 година В него се показва, че румънските превозвачи са принудени да минават през територията на частен паркинг, за което им се начислява паркинг такса в размер на 50 лв. и единствено освен това изискване получават достъп до граничния пункт. Същевременно с това входната такса за достъп до паркинга, която се заплаща от българските превозвачи, е в размер на 15 лв..

Ефектът от тази процедура, съгласно подателя на сигнала, се показва в основаването на дискриминационно преимущество за българските превозвачи за сметка на румънските им съперници. “

Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния е алармирал Комисия за защита на конкуренцията на 8 февруари за казуса. Излагат изказвания, че

системата „ виртуална опашка “ се ръководи по метод, който на процедура облагодетелства българските превозвачи, с изключение на с дискриминационните цени, и като им разрешава да преминат през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ по-бързо от румънските им съперници. “

С писмо от 5 март националният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също насочва вниманието на Комисия за защита на конкуренцията към казуса. Освен това в писмото се твърди, че на 3.01.2024 година е въведен в употреба като паркинг за тежкотоварни коли нов общински имот, намиращ се в непосредствена непосредственост до обекта на „ Тир Паркинг Русе “ ООД.

Според господин Мирчев, близостта на този обект до към този момент функциониращия „ буферен паркинг “ основава спънки той да бъде ръководен независимо, а с това и евентуална опция за уедряване на контрола в региона на граничния пункт и усилване на позицията на „ Тир Паркинг Русе “ ООД. “
Отговорите на община Русе и частния оператор
Антимонополният орган е изпратил искане за даване на информация до кмета на Община Русе, с което изиска документи и информация, както и от сдружението, стопанисващо паркинга. Комисия за защита на конкуренцията се е допитала и до съперниците на частния оператор. Въпросните претенции са изпращани в интервала юли – декември предходната година.

Кметът на община Русе е уведомил, че построяването на паркинга и виртуалната опашка са били наложителни поради усложнения трафик в региона. Допълва се, че регистрацията в осведомителната система е безвъзмездна и всяко лице може да съобщи включване както физически на място на паркинга, който се намира директно преди входа за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “, по този начин и от разстояние, от всеки различен паркинг за тежкотоварни коли на територията на гр. Русе.

Самото сдружение, стопанисващо паркинга, посочва пред Комисия за защита на конкуренцията, че дава на клиентите си услуги по престой на тежкотоварни ППС на територията на обекта, както и бани, тоалетни, защита, видеонаблюдение, ресторант, супермаркет и други услуги, свързани с престоя на камионите. Цената на главната услуга по паркиране е в размер на 50 лева без Данък добавена стойност за еднократно посещаване на обекта. При подписан с сдружението контракт клиентите употребяват отстъпки според от броя на визитите, времетраенето на престоя и употребяваните услуги на годишна база.

Що се отнася до осведомителната система, компанията твърди, че същата е построена и патентована напълно от сдружението, като част от уговорките му по присъединяване му в конкурсната процедура на Община Русе.
Конкурентите
При допитването си до съперниците на „ Тир Паркинг Русе “ ООД, предоставящи паркинг площи за престой на тежкотоварни коли, Комисията е осведомена, че осведомителната система „ виртуална опашка “ се ръководи по метод, който евентуално облагодетелства „ Тир Паркинг Русе ” ООД. Останалите снабдители на такива услуги споделят, че не имат достъп до системата, посредством който да могат да наблюдават по какъв начин се разпределя и управлява потокът към граничния пункт и дали поредността на вписване в системата е определяща за достъпа до него.

Смята се, че прекосяването на границата става по-лесно за клиентите на „ Тир Паркинг Русе “ ООД.

Посочва се още, че чиновници на паркинга насочват трафика по метод, който не разрешава отклоняването на товарен автомобил към прилежащи паркинги. “
Действията на Комисия за защита на конкуренцията
Антимонополният орган показва, че би трябвало да се направи повсеместен разбор на пазарната позиция на оператора, с цел да стане ясно дали има съществуване на господстващо състояние на пазара и за възприето анти-конкурентно държание.

Въпреки това Комисията смята, че в съответния случай са налице безспорни знаци за притежавано от „ Тир Паркинг Русе “ ООД съществено конкурентно преимущество, което се корени точно в делегираните извънредни права да ръководи и управлява осведомителната система, регулираща достъпа до граничния пункт, който пък от своя страна е главният мотор на търсенето за предлаганата от „ Тир Паркинг Русе “ ООД услуга по престой на тежкотоварни коли на особено обособени за това паркинг площи.

Налице е справедлива опция за паркинг оператора, възползвайки се от привилегирования си достъп до осведомителната система „ виртуална опашка “, да въздейства върху избора на превозвачите, като увеличи равнището на атрактивност на стопанисвания от него обект, за сметка на други конкурентни паркинги. “

Самата опция на един-единствен участник на пазара да управлява тази система, без да са планувани ефикасни средства за контрол от страна на самостоятелен орган, би могла да влияе демотивиращо на евентуални съперници да навлязат на пазара и вероятно да предложат на потребителите по-качествена услуга.

На последващо място, Комисията разполага и с предварителни данни, че „ Тир Паркинг Русе “ ООД ползва разнообразни цени за един и същи тип услуга, по отношение на разнообразни категории клиенти, което на сегашния стадий от изследването наподобява голословно. Подобен вид държание би могло да има чисто експлоатативни резултати,

само че също по този начин и да повлияе върху конкуренцията сред превозвачите, като увеличи цената на предлаганата от някои от тях услуга. “

Не на последно място всеки един от прегледаните аспекти на държанието на „ Тир Паркинг Русе “ ООД разкрива извънредно висок капацитет да въздейства върху търговията сред страните членки на Европейски Съюз, защото директно касае вноса и износа на артикули през граница. Предварителните данни, които Комисията проучва, сочат на дискриминационни практики, учредени на народен симптом.

Това евентуално слага българските превозвачи в привилегирована позиция по отношение на румънските, с което спомага за делене на пазарите в народен мащаб и попречва икономическото взаимно обвързване, което Договор за функционирането на Европейския съюз цели да реализира. “

Заради всички тези признаци за корист с господстващо състояние и нарушаване на европейските правила, Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане.

Решението не предстои на обжалване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР