Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за установяване

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за установяване
Коментари Харесай

КЗК ще проверява дали ВиК Варна злоупотребява с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за определяне на възможна корист с господстващо състояние от страна на " Водоснабдяване и канализация - Варна " ООД, оповестиха от антимонополната комисия. Според Комисия за защита на конкуренцията възможното нарушаване се показва в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия.
Още по тематиката
Производството пред Комисия за защита на конкуренцията е формирано след сигнал на жител, в който се съдържат изказвания по отношение на държание на ВиК - Варна, засягащо конкуренцията. В сигнала е посочено, че ВиК операторът се възползва от господстващото си състояние, като обвързва предоставяните от него услуги с вдишване на спомагателни отговорности от потребителите, искащи да се причислят към ВиК мрежата.

В хода на предварителното изследване Комисия за защита на конкуренцията открила, че ВиК Варна е единствен оператор на ВиК мрежата в региона на Варна, което му разрешава да постанова на потребителите поемането на едностранно избрани разноски за създаване на нужната инфраструктура за присъединение, както и за дейностите свързани с построяването ѝ.

" Поведението на ВиК - Варна разкрива характерности на възможна експлоатативна корист, което постанова Комисията да проучва дали посредством държанието си, изразяващо се в налагане на цени за покупка и други нелоялни търговски условия, ВиК - Варна си обезпечава добиване на изгоди под формата на доходи, които не би осъществило или които клиентите не биха приели, в случай че имаше опция на предлаганите от сдружението услуги, като по този метод поврежда ползите на потребителите ", коментират от Комисия за защита на конкуренцията. Предвид това, без да се трансформира характера на възможната корист, следва да бъдат регистрирани и вероятните структурни резултати от държанието на ВиК - Варна върху пазара на строителни услуги в района, вследствие от лишаването на потребителите от право на избор във връзка с изпълнителя на строително-монтажни работи, допълват от антимонополната комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР