Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обиди на медиите

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обиди на медиите
Коментари Харесай

КЗК се обиди на медиите и на твърденията, че в нея работят калинки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обиди на медиите и на " изопачени изказвания за безучастие " против високите цени на горивата, както и че в Комисията работят " калинки ".

Това се споделя в по случая, в което се приканва обществото да подава сигнали, а освен да се оплаква от високите цени на горивата.

В него твърди, че прави всичко, което законът ѝ разрешава, с цел да отбрани свободната конкуренция на пазарите на горива в страната. Комисия за защита на конкуренцията непрекъснато прави мониторинг на бранша на горива в страната и неведнъж е отправяла рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения, посредством които да бъдат преодолени откритите бариери пред свободната конкуренция на пазара, се споделя в мнението.

В него е посочено още, че антикорупционната комисия е отправила " рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения против непазарно държание на компаниите ".

Темата с цената на горивата е във фокуса на публичното внимание през последните седмици поради непрестанно растящите цени, като към този момент вървят прогнози по кое време дизелът и бензинът ще станат по 4 лева за литър. Превозвачите и водачите са недоволни от непрекъснатото повишаване на цените, само че митинги към този момент не е имало, както преди години. Съмненията са за картел сред огромните вериги и рафинерията " Лукойл " в Бургас, която преработва съветски петрол „ Уралс “, който сега се продава с големи отстъпки поради глобите.В началото на седмицата министър председателят Кирил Петков се срещна с Българската петролна и газова асоциация и увери, че бензиностанциите се държат пазарно и няма установени нарушавания при работата на бургаската рафинерия. Петков означи, че цената на бензина у нас е най-ниска в целия Европейски Съюз.

От Комисия за защита на конкуренцията изброяват какъв брой производства са образували за пазара на горивата у нас през годините. Последното е от 14 март 2022 година със подозрения за картел, което е вероятно осъществено нарушаване по чл.15 от Закон за защита на конкуренцията от страна на„ Сакса “ ООД и „ Инса Ойл “ ЕООД, показва антикорупционната комисия. По случая се прави изследване като е изискана информация от над 30 участници на пазара на импорт, търговия на едро и дребно с горива.

„ Доколкото картелите са мъчно доказуеми нарушавания, Комисията насочи посредством прессъобщение зов към всички лица и институции за подпомагане с информация за евентуални нарушавания на Закон за защита на конкуренцията , се споделя в мнението на антимонополния орган.

Комисия за защита на конкуренцията се оправдава, че „ естеството на откритите проблеми на пазара на горива в страната изисква изчерпателен разбор, който не може да бъде осъществен в границите на къс период “.

Комисията твърди, че е подхванала всички вероятни дейности, посредством които да откри действителната обстановка на пазара и да набележи ограничения за превъзмогване на високия растеж в цените на горивата през последните седмици.

„ Подобна обстановка се следи и в другите европейски страни, като в единици от тях са формирани производства и за момента само се следи обстановката. Обръщаме внимание, че обществените изказвания по отношение на бъдещи нараствания на цените на горивата могат да доведат до евентуални проблеми със спазването на разпоредбите за конкуренция идопълнително да покачат напрежението “, се споделя още в мнението.

Комисия за защита на конкуренцията твърди, че „ извършва задачата си да подсигурява отбрана и да обезпечи условия за свободна и лоялна конкуренция “.

„ Считаме, че направените обществени изказвания по отношение на неналичието на социална изгода от активността на Комисия за защита на конкуренцията са напълно политически, като изопачават пълномощията на Комисията и нейните законови функционалности... В Комисията е насъбран извънредно професионален експертен опит, заради което наименованията „ калинки “ и други сходни, са освен безпочвени, само че също са изразени от лица, които съзнателно показват в общественото пространство погрешно функционалностите и потенциала на Комисията “, се споделя още в мнението.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР