Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Агрия Груп

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Агрия Груп
Коментари Харесай

Агробизнесът се консолидира: КЗК разреши на Агрия Груп Холдинг да придобие конкурент

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Агрия Груп Холдинг " да придобие съперника си " Комерс " ЕООД, излиза наяве от  на регулатора.

" Агрия Груп Холдинг " е обществена компания, която развива активността си в Североизточна България. В структурата си сплотява разнообразни компании, които специализират в агропроизводство, търговия със зърнени и маслодайни култури, предпазване, преправка, превоз и логистика и възобновима сила.

Основни акционери в холдинга са " Емра " ЕООД (43,46% от капитала), " Екуити Инвестмънт " ЕООД (24,94% от капитала) и Светломир Тодоров (10,26% от капитала). Останалата част от капитала му се има от огромен брой юридически и физически лица.

Основните действия, които реализира " Комерс ", върху което се придобива надзор, са: произвеждане на зърнени и маслодайни култури; предпазване на зърнени и маслодайни култури и търговия със зърнени и маслодайни култури. 
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на
Комисия за защита на конкуренцията позволи на " Агрия Груп Холдинг АД " да придобие единствения български производител на биоетанол

Сделката ще усили районното позициониране на холдинга в Западна България

Към датата на подаване на уведомлението капиталът на " Комерс " е еднолична благосъстоятелност на " Агрикорн Стар " ЕАД.

В решението на Комисия за защита на конкуренцията е посочено, че пазарното наличие на " Комерс " ЕООД в Североизточна България съответствува с обсега на територията, в която развиват комерсиална активност сдруженията от холдинга. 

Сумата от общите обороти на " Агрия Груп холдинг "  и " Комерс ", осъществени за последната завършила финансова година (2022 г.) на територията на България е в размер на 744.4 млн. лв., включително: придобиващата група - 698.3 млн. лв. и придобиваното дружество - 46.1 млн. лв..

Един от най-големите аграрни холдинги у нас желае да придобие производител на биоетанол

През април тази година компанията добави възобновима сила към дейностите си в агробизнеса

Припомняме, че  " Агрия Груп Холдинг " извърши няколко придобивания от 2022 година насам.  Миналата година групата закупи на 100% капитала на търговеца на зърно " Силг Газ БГ ", 50% от компанията за вложения в парцели " Ей Би Инвестмънтс Груп " АД, една трета от дяловете в " Енерджи Солар Технолоджис " АД. A при започване на 2023 година - началото на тази година и на производителя на биоетанол " Алмагест ", чието дружество е край Ихтиман.

От документите, оповестена от Комисия за защита на конкуренцията става още ясно, че " Агрия Груп Холдинг " и " Комерс " имат желание сделката да се реализира в период до 3 месеца от сключване на съответния контракт за покупкопродажба. Получаването на позволение за концентрацията от Комисия за защита на конкуренцията беше планувано като авансово изискване за завършване на договорката.
 Агрия Груп Холдинг възнамерява да построи нов логистичен център за зърно в Североизточна България
Агрия Груп Холдинг възнамерява да построи нов логистичен център за зърно в Североизточна България

Kомпанията ще се възползва от опцията да запълни празнината на пазара, подбудена от войната в Украйна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР