Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подготвя нова глоба за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подготвя нова глоба за
Коментари Харесай

КЗК готви нова глоба за „Лукойл“ – заради данъчните складове

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) приготвя нова санкция за „ Лукойл “. Този път тя ще е поради господстващо състояние при данъчните хранилища, заяви ръководителят на регулатора Юлия Ненкова в изявление за bTV.

Припомняме, че предишния месец „ Лукойл България “ беше санкционирана с 68 млн. лева поради корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците си на пазара на на едро с моторни горива. Сега санкцията, чийто размер още не е избран, ще е за данъчните хранилища.
 Комисия за защита на конкуренцията санкции „ Лукойл “ с 68 млн. лева за корист с господстващо състояние
Комисия за защита на конкуренцията откри висока степен на централизация на притежателите на данъчни хранилища още през 2016 година, а след разбор през 2019 година предложи на управляващите да изградят държавни хранилища и електронна платформа. Днес Ненкова сподели, че преди налагането на глобата се чака решение на Европейската комисия и координиране с регулаторните органи на Европейски Съюз. Размерът на санкцията ще бъде избран по методика на Комисия за защита на конкуренцията, като се вземе поради за какъв интервал е нарушаването, имало ли е други преди този момент и какъв е оборотът на сдружението за последната година.

По отношение на опитите на Комисията да открие картел на пазара на горивата от години, Ненкова разгласи, че доказването на подобен вид съглашение е доста мъчно. Не рядко при инспекция са установявали липса на доказателства – изтрита преписка или просто липса на хора на проверявания обект.

Ненкова увери, че антимонополната комисия работи интензивно и разкритикува политиците, които непрестанно упрекват комисията, че не прави нищо.

„ Билла “ и „ Кауфланд “ бяха глобени. Наложихме и рекордна глоба на „ Лукойл “ за близо 70 млн. лева Повечето от политиците, тъй като няма с какви лични качества да се потвърдят, постоянно някой им е отговорен. Един пък Комисия за защита на конкуренцията различен път КЗП “, споделя ръководителят на регулатора, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

В диалога се засегна и тематиката с инспекциите на питателните вериги и поръчката на Комисия за защита на конкуренцията да търси ценови картел там. Юлия Ненкова още веднъж изясни, че доказването на картел е доста мъчно и не се нае със периоди по кое време ще излязат резултатите.
 Комисия за защита на конкуренцията претърсва офисите на комерсиалните вериги със подозрения за картел
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР