Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без уважение жалбата

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без уважение жалбата
Коментари Харесай

БДЖ ще се сдобие с 35 електрически мотриси, КЗК се произнесе

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без почитание жалбата на френската Alstom SA по процедурата за покупка на 35 електрически мотрисни влака, стартирана от Министерство на превоза. Търгът бе краткотрайно спрян преди 2 седмици, само че най-вероятно ще бъде пуснат още веднъж, в случай че френският производител не апелира решението пред Върховния административен съд.

Припомняме, че Alstom входира тъжба в Комисия за защита на конкуренцията на 22 февруари, а отрасловото ведомство стопира търга 5 дни по-късно. Тогава не бяха ясни претекстовете, с които френската компания обжалваше поръчката.

Мотивите на Alstom

Антимонополният орган организира съвещание на 7 март, само че документите от него става забележима едвам през днешния ден. Alstom смята, че в разпоредбите за присъединяване в процедурата се съдържат условия, които не дават отговор на регламентите на Европейския съюз (ЕС) за оперативната съгласуемост и основават сериозен риск за липса на конкуренция в процедурата.

Компанията възразява против включена техническа спецификация по отношение на зоните за преход сред вагоните, с която ведомството е заложило минимална ширина на преходно пространство от най-малко 700 мм, а височина – минимум 1900 мм. Според компанията тези критерии се отклоняват от условията, заложени в регламенти на Европейски Съюз, свързани с жп системата, съгласно които преходното пространство следва да бъде минимум 550 мм.

Alstom обаче апелира решение на министерството, с което при започване на февруари то прави промени в техническите спецификации, напомня economic.bg. Те не са свързани с критериите за преход сред вагоните. Ведомството е изчистило спомагателни условия, свързани със седалките и екрани, които би трябвало да подават пътническа информация. Намалена е и точността на премерване на пътникопотока от 98% на 95%.

Какво споделя министерството?

Транспортно министерство твърди, че жалбата е неприемлива, защото възражението касае изискване от техническата спецификация, утвърдена с решението за разкриване на процедурата, което условие не е променено с обжалваното решение за промени. В тази връзка, възражението е наведено отвън преклузивния период.

Изразява просторно мнение всъщност, в което застъпва тезата, че изискването е съобразено с потребностите на " БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД и с използваното национално и европейско законодателство “, се показва в документите на Комисия за защита на конкуренцията.

Освен това ресорното ведомство прави искане Комисия за защита на конкуренцията да не постанова краткотрайни ограничения против процедурата, защото е финансирана със средства по Плана за възобновяване и резистентност. От там допълват, че срокът за осъществяване на инвестицията е 31.08.2026 година, в границите на който влаковете следва да са доставени и въведени в употреба.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията

Комисия за защита на конкуренцията приема мнението на министерството и констатира, че жалбата на Alstom е неоснователна. Антимонополният орган я оставя без почитание, като разпорежда на компанията да заплати разноските на ведомството в размер на 240 лева

От изложеното е видно, че възраженията на " Алстом превоз С.А. “ касаят изискване, което е утвърдено с решението за разкриване на процедурата, а не такова, което е променено с обжалваното Решение № F482205 от 08.02.2024 година “, се показва в решението.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.

Процедурата още не е стартирана отначало от министерството, като най-вероятно се изчаква да мине точно срокът за обжалване. Проверка сочи, че в системата на съда досега няма подадена тъжба от " Алстом “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР