Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване
Коментари Харесай

Такса 15 лв. за едни, 50 лв. за други: Дискриминираме ли румънските тирове на ГКПП Дунав мост?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане за определяне на възможна корист с господстващо състояние от страна на " Тир Паркинг Русе " ООД. Търговското сдружение е спечелило извършен от Община Русе конкурс за основаване на възмездно, срочно право на градеж за създаване на " Буферен паркинг " в Русе върху парцели, представляващи частна общинска благосъстоятелност.

Антимонополният регулатор стимулира тази стъпка с редица, постъпили сигнали, в които се повдигат въпроси, свързани с организацията на придвижването и престоя на тежкотоварни коли в региона на Русе и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост ".

Според сигнал на Влад Георге, член на ЕП от Румъния при излизане от България през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " румънските превозвачи са принуждавани да минават през територията на частен паркинг, за което им се начислява паркинг такса в размер на 50 лв. и единствено освен това изискване получават достъп до граничния пункт. Същевременно с това входната такса за достъп до паркинга, която се заплаща от българските превозвачи, е в размер на 15 лв..

Друг сигнал - от " Национален съюз на пътните превозвачи от Румъния ", сплотяващ повече от 16 000 румънски превозвачи, насочва вниманието на Комисията към същия проблем. В сигнала се излагат изказвания, че практиката по неравноправно отнасяне на румънските превозвачи не е прекратена и все още и същата води до де факто блокиране на румънските камиони на границата в някои случаи за интервали с дълготрайност до 7 дни.

Посочва се още, че от лятото на 2023 година от всички водачи, искащи да преминат през граничния пункт се изисква да записват транспортното средство в система, наречена " виртуална опашка ", като изискване да получат достъп до граничния пункт. Въпросната осведомителна система се има и управлява от " Тир паркинг Русе " ООД - частен оператор, стопанисващ така наречен " буферен паркинг ", намиращ се директно преди зоната на граничния пункт и прилагащ дискриминационни цени за влизане и престой според от страната, в която е записано транспортното средство. На последващо място, без значение че влизането и престоят на частния паркинг не са наложителни за превозвачите, ако превозвачът изчаква на различен паркинг, той не трябва осведомен за поредността му на " виртуалната опашка " и разчита на това да получи позвъняване по телефона от чиновник на " Тир Паркинг Русе " ООД, което в последна сметка не се случва, написа в сигнала.
 Брюксел отпуска €7 милиона за
Брюксел отпуска €7 милиона за " Дунав мост " 3 - по кое време ще е подготвен

Дължината на моста ще бъде 2 км и ще свързва градовете Русе и Гюргево

От самото сдружение, стопанисващо паркинга показали пред Комисия за защита на конкуренцията, че дават на клиентите си услуги по престой на тежкотоварни ППС на територията на обекта, както и бани, тоалетни, защита, видеонаблюдение, ресторант, супермаркет и други услуги, свързани с престоя на камионите. Цената на главната услуга по паркиране е в размер на 50 лева без Данък добавена стойност за еднократно посещаване на обекта. При подписан с сдружението контракт, клиентите употребяват отстъпки според от броя на визитите, времетраенето на престоя и употребяваните услуги на годишна база.

Що се отнася до осведомителната система от " Тир Паркинг Русе " ООД настояват, че тя е построена и патентована напълно от сдружението, като част от уговорките му по присъединяване му в конкурсната процедура на Община Русе.

Пълният текст на решението за формиране на произвеждане   може да бъде открит в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията.
 Основният ремонт на
Избраха реализатор за ремонта на " Дунав мост " с оферта за близо 40 милиона лв.

" ГБС - Инфраструктурно строителство " и " Пътинженеринг " завоюваха поръчката
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР