Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-после реагира на горещата

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-после реагира на горещата
Коментари Харесай

КЗК се събуди – видя скъпотията в магазина

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне реагира на горещата тематика за прескъпите хранителни артикули и на желанията на служебното държавно управление да наблюдава къде по веригата се получава " нелогично " надуване на цените.

От антимонополната комисия дадоха знак, че са забелязали " зачестилите известия в медиите и сигнали на консуматори за нараснали цени на съществени хранителни артикули през последните месеци ", по тази причина са решили да започват авансово изследване за възможни нарушавания на Закона за защита на конкуренцията.

Ще се проучва дали по веригата от производител/вносител до доставките в рафтовете в магазина няма някакви дейности, които са неразрешена нелоялна конкуренция или нелоялни търговски практики. Комисия за защита на конкуренцията ще изследва предлагането, ценообразуването и етикетирането на питателните артикули за крайните консуматори, написа „ Сега “.

" Предвид обсега на изследването Комисия за защита на конкуренцията изисква информация и доказателства, както от държавни органи като Комисията за отбрана на потребителите, по този начин и от производители и снабдители на храни, в това число мляко и млечни артикули, и техни сдружения ", показаха от комисията.

След разбор на постъпилите данни и доказателства Комисия за защита на конкуренцията ще реши за кои търговци на дребно, в това число и търговски вериги, са налице учредения за формиране на произвеждане за определяне на нарушавания, които могат да обиден конкуренцията, да увредят ползите на доставчиците на селскостопански и хранителни артикули и по този начин директно да се отразят на крайните консуматори и тяхната покупателна дарба.

Проверки в комерсиалните обекти към този момент всеобщо се правят в страната от инспектори на Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията по храните и Национална агенция за приходите.

От медийни репортажи излиза наяве, че на този стадий проверяващите се интересуват от периода на валидност на стоките, мястото на предпазване, етикирането, има ли неточно оповестени понижения, примамват ли се клиенти с промоции на изчезнали артикули и подвеждаща информация, цената на насипната стока дава отговор ли на стойностите за кг - все образци за нелоялни търговски практики, които обаче не са свързани с повсеместния скок на цените на питателните артикули и с голямата ножица сред цените на едро и на дребно (за млечните артикули до 100%) и подозренията за картелни съглашения.

Преди седмица служебният кабинет разгласи старта на инспекциите, които целят да се откри за какво цените на някои артикули са толкоз високи. Впечатление тогава направи, че Комисия за защита на конкуренцията не бе поканена за диалози и възможни взаимни дейности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР