Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи санкция в размер

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи санкция в размер
Коментари Харесай

КЗК наложи 30 000 лв. глоба на магазин за бебешки и детски стоки

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи глоба в размер на 30 000 лева за осъществено нарушаване на член 46 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ на „ Ивентас “ ЕООД, изразяващо се в несъблюдение на задължението за подпомагане по време на инспекция на място в пространствата на сдружението, осъществена от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията.

Поведението на „ Ивентас “ ЕООД е тежко нарушаване на задължението за подпомагане по член 46/ЗЗК, оповестиха от комисията.

Проверката в офиса на „ Ивентас “ ЕООД “ бе осъществена на 25 април 2018 година в границите на формираните производства за определяне на вероятно осъществено нарушаване на член 15 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Ивентас “ ЕООД и „ Смарт СМ “ ООД, изразяващо се в установяване на препродажни цени на търговците на дребно на артикули, свързани с развъждането на бебета.

По време на инспекцията са позволени редица престъпления от страна на „ Ивентас “ ООД. Извършени са не едно, а няколко нарушавания на задължението за оказване на подпомагане по член 46 от Закон за защита на конкуренцията в хода на осъществената инспекция на място, посредством които „ Ивентас “ ЕООД е затруднило провеждането й и изцяло е попречило Комисията при практикуване на пълномощията й по член 50, алинея 2, т. 2, 3, 4 и 5 от Закон за защита на конкуренцията във връзка с забележителна и най-съществената част от комерсиалните документи и преписка на ответното сдружение. „ Ивентас “ ЕООД не е предоставило навременен достъп до служебна цифрова и електронна информация, включително до служебния компютър и до е-поща на шефа на сдружението.

Тъй като всички тези дейности са стратегически и обективно свързани за постигането на еднакъв противоправен резултат - възпрепятстване на процесната инспекция на място в пространствата на „ Ивентас “ ЕООД, те са обединени в едно сложно нарушаване за неоказване на подпомагане, за което е наложена една глоба.

Комисия за защита на конкуренцията дефинира имуществената глоба на „ Ивентас “ ЕООД в размер на 30 000 (тридесет хиляди) лева, който е в рамките на оптимално допустимия по закон размер от 1 % от общия оборот на сдружението, дава отговор на характера и тежестта на нарушаването и има предпазен резултат против бъдещи сходни нарушавания.

Решението предстои на обжалване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР