Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция, т.е.

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция, т.е.
Коментари Харесай

КЗК глоби пак Лукойл - този път за господство на пазара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена глоба, т.е. санкция, за злоупотреба с господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива на   " Лукойл-България " ЕООД и " Лукойл Нефтохим Бургас " АД. Глобата е в  общ размер на 195 136 175 лв., а нарушаването е че не е  възложен достъп на вносители и производители на автомобилни горива в лични данъчни хранилища, ограничение на вноса по море посредством блокиране на данъчните хранилища, свързани с ПТ Росенец и ПТ Петрол - Варна, както и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на горива на други производители и вносители, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната.

След като Комисия за защита на конкуренцията е решила да направи инспекция, поради изключителното обществено значение на горивата, от тази инспекция е открила, че " групата Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура , което дружно с високия пазарен дял на пазара на предпазване на автомобилни горива, я прави господстващо дружество на съответния пазар. Въз основа на направения разбор на държанието на сдруженията се откри, че предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен. 

Заключението на Комисия за защита на конкуренцията : предприятията ползват цялостна тактика, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които, прилагани поредно и вкупом в интервал от над 5 години, слагат бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го напълно или правейки го стопански неефикасен.
 Глобяват „ Лукойл “ с 67 771 454 лева за ценова преса
Глобяват „ Лукойл “ с 67 771 454 лева за ценова преса

Комисия за защита на конкуренцията декларира, че до момента в който е проучвала през 2021 и 2022 година „ Лукойл-България “ се е коригирала

Изрично обаче Комисия за защита на конкуренцията написа, че прекосяването на автомобилни горива през лични или наети данъчни хранилища, е наложително условие за всички участници на пазара.

Това условие директно въздейства върху опциите за внос/ВОП в страната и лимитира до избрана степен навлизането на нови участници на пазара, защото построяването на лични хранилища изисква големи вложения, а наемането на непознати вместимости е лимитирано заради обстоятелството, че най-големите потенциали в страната са благосъстоятелност на господстващото дружество, което лимитира достъпа до тях.

 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР