Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ извършва внезапни проверки в офиси

...
Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ извършва внезапни проверки в офиси
Коментари Харесай

Внезапни проверки на КЗК в офиси на дружества заради цените на храните

Комисията за отбрана на конкуренцията/КЗК/ прави неочаквани инспекции в офиси на сдружения и техните сдружения поради неразрешени съглашения, оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията. Става дума за произвеждане и търговия с съществени хранителни артикули.

Проверките са подхванати в границите на три формирани производства, с които Комисия за защита на конкуренцията се самосезира за определяне съществуването на нарушавания против голям брой участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания, под формата на неразрешени съглашения или решения на сдружения на предприятия.

" В рамките на непрекъснатия мониторинг на пазарите Комисията наблюдава значително нарастване на цените на бързооборотните артикули, определяни като съществени, което изключително осезаемо визира ползите на българските консуматори ", изясняват от Комисия за защита на конкуренцията.

Уточнява се, че разбор на пазарната обстановка " несъмнено открил, че забележителният ценови растеж на питателните артикули на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна аргументация в разноските на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция ".

" Поражда се обосновано подозрение за съществуването на незаконосъобразни практики от страна на главните участници на пазара, измежду които безспорно са и огромните търговски вериги. В този подтекст вероятността обсъжданите пазарни феномени да се дължат на прикрити сделки и съглашения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, по този начин и отвесни, не може да се изключи ", посочва
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР