Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) готви ново решение за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) готви ново решение за
Коментари Харесай

КЗК готви нова глоба за Лукойл

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) готви ново решение за санкциониране на " Лукойл " и то е за корист с господстващо състояние във връзка с данъчните хранилища. Това разгласи пред БТВ ръководителят на антимонополната комисия Юлия Ненкова, която за първи път от много време обществено разяснява активността на комисията, подложена на яростни рецензии за безучастие на фона на големия скок на цените.
Проблемът с данъчните хранилища, чийто притежател стана " Лукойл " след приватизацията на бургаската рафинерия, е от доста години. Комисия за защита на конкуренцията обаче го видя едвам през 2021 година Тогава комисията заяви, че сдруженията от групата " Лукойл " са направили корист с господстващо състояние, като отхвърлят банкет и предпазване на горива в данъчните си хранилища, лимитират достъпа до петролните бази, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната, и отхвърлят достъп до нефтопродуктопроводите за превозване на импортирани горива. До момента обаче не е наложена глоба по-късно решение от ноември 2021 година
" Чакаме решение на Еврокомисията, работим взаимно с регулаторните органи на Европейски Съюз да ни съгласуват новата глоба на " Лукойл ", сподели през вчерашния ден Ненкова. Тя обаче не уточни в какъв размер може да е тя. Преди месец Комисия за защита на конкуренцията разгласи санкция от 67 млн. лева на съветската компания у нас за корист с господстващо състояние на пазара с горива на едро - посредством " ценова преса " по отношение на останалите търговци компанията лимитира конкуренцията.
Междувременно стана известно, че е заменено управлението на " Лукойл-България ". Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов шеф на компанията, която ръководи едноименната верига бензиностанции, заяви БНР. Новият шеф към този момент е вписан в Търговския указател. Той заема мястото на Андрей Матюхов, който бе на поста малко повече от две години. От 27 март влиза в действие 10-ият пакет наказания, който не разрешава на съветски жители да бъдат ръководители на основни предприятия за енергетиката в Европа, а Матюхов е руснак. Иво Гуидо Хоскенс е белгиец и идва от " Литаско ", компанията майка на българския " Лукойл ".
По мотив инспекциите и откритото произвеждане за картел при цените на питателните артикули, Ненкова не се ангажира със период за резултатите. Тя изясни, че картел се потвърждава доста мъчно и изисква доста работа, по тази причина неслучайно в закона нямало период за привършване на следствията. " Вероятно има картели и в други браншове на стопанската система, само че ние сме доста претрупани ", уточни Ненкова.
По-късно Комисия за защита на конкуренцията осведоми за формирани три производства за определяне на вероятно осъществени нарушавания под формата на неразрешени съглашения и решения на сдружения в хранителния бранш. Производствата са против Сдружение за съвременна търговия, " БИЛЛА БЪЛГАРИЯ ", " ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ", " КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ", " МАКСИМА БЪЛГАРИЯ ", " ПРОМАРКЕТ ", " ФАНТАСТИКО ГРУП ", " МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ ", Съюз на птицевъдите в България, Асоциация на промишленото птицевъдство, Асоциация на млекопреработвателите в България и Национална асоциация на млекопреработвателите.
Шефката на Комисия за защита на конкуренцията упрекна политиците, че без да схващат материята, непрекъснато изкарвали отговорни регулаторите. Тя сподели още, че " и в България би трябвало в бъдеще пълномощията на регулатора да бъдат увеличени със законови промени. Защото в този момент ни споделят: в случай че напишеш сигнал, ще бъдеш уволнен ", уточни Ненкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР