Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби пивоварната Биър Бастърдс“

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби пивоварната Биър Бастърдс“
Коментари Харесай

КЗК наложи първа фирмена глоба заради заблуждаващо използване на AI

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции пивоварната „ Биър Бастърдс “ ООД поради рекламни послания, свързани с изкуствен интелект. Регулаторът наложи имуществена глоба на компанията в размер на 1% от чистите ѝ доходи от продажби за финансовата 2021 година, които се равняват на 5 860 лева, излиза наяве от решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Подалите тъжба към антимонополния регулатор са съперниците „ Кохонес Брюъри “ ЕООД, „ Пивоварна Сепия “ ЕООД, „ Пивоварна 359 “ ЕООД и „ София Брю “ ЕООД. Това са български производители на занаятчийска (крафт) бира, които създават питиета под марките Cohones, Sepia, „ Диво Пиво “ и Rocket Science. Според тях рекламните послания на „ Биър Бастърдс “ са заблуждаващи за потребителите и вредят на конкурентната среда.
Какъв е въпросът?
Твърденията в жалбата са свързани с осъществена от страна на „ Биър Бастърдс “ реклама при показване на бирата „ Баси кефа “, промотирана като „ Бира номер 1 в България “ и „ Най-добрата българска бира “. Конкурентите имат искания и към представянето на бирата Beer Bestrads Need For Snow като първата генерирана от AI бира.



Снимка: Facebook/Beer Basta rds

Според подалите тъжба, „ Биър Бастърдс “ показва последната си бира, пусната на пазара, като основана от изкуствен интелект и „ смятат, че това е още едно заблуждаващо изказване, с което на конкурентен артикул се дават качества/свойства, които той не има и което би нараснало интереса на потребителите за закупуването му “.

Освен това жалбоподателите упрекват „ Биър Бастърдс “ в илюзия и уронване на престижа на целия бранш, защото се показват като занаятчийска бира, а на процедура нямат свое произвеждане. Бирата, която оферират, е създадена в Амстердам. И фирмите, повдигнали обвиняването, настояват, че „ Биър Бастърдс “ е просто търговец, а не производител на бира.

Припомняме, че при започване на годината „ Биър Бастърдс “ пусна прессъобщение до всички български медии, в което предложения публицисти на представянето на първата българска бира, създадена благодарение на изкуствен интелект. Всъщност, от текста стана ясно, че единствено дизайнът на етикета на опаковката на бирата е „ фиктивен “ благодарение на AI. Но в решението на Комисия за защита на конкуренцията се споделя, че рекламната акция е показана по подобен метод, че това не излиза наяве на средностатистическия консуматор.
Позицията на „ Биърс Бастърдс “
От „ Биърс Бастърдс “ оспорват всички изложени изказванията в настояването за осъществени нарушавания. И разясняват, че считат изказванието за „ основаването “ на бирата посредством изкуствен интелект за погрешно и подвеждащо, защото разумно няма по какъв начин самата бира да е основана от изкуствен интелект. Ответното сдружение прави уточнението, че единствено визията е основана от AI и „ изказвания в противоположната посока от „ Биърс Бастърдс “ в никакъв случай не са правени.

Всеки приблизително образован, осведомен, механически образован и внимателен консуматор е наясно защо тъкмо служи изкуственият разсъдък и какво тъкмо съставлява той, както и методът му на работа “, пишат от „ Биърс Бастърдс “.

Според Комисия за защита на конкуренцията обаче за приблизително осведомения консуматор по този начин изложеното обръщение се приема в дословен смисъл. „ Не води до асоциация за това какъв брой и кои елементи от продукта са дело на изкуствен интелект, а оставя усещане, че цялостното му основаване е плод на последния “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР