Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Мобилтел ЕАД с

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Мобилтел ЕАД с
Коментари Харесай

КЗК глоби Мобилтел заради нелоялна практика на Близу

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции " Мобилтел " ЕАД с 87 277 лева поради нелоялна процедура на " Близу " , излиза наяве от известие на институцията.

Производството в Комисия за защита на конкуренцията е формирано във връзка влезнало в действие правосъдно решение № 1794/13.02.2017 година на Върховния административен съд, с което е анулирано решение № 1322/08.10.2014 година на Комисията за защита на конкуренцията, постановено по кореспонденция № КЗК-557/2014 година, в частта, в която е открито нарушаване по член 29 от Закон за защита на конкуренцията и е наложена имуществена глоба. С решението преписката е върната на Комисия за защита на конкуренцията за ново изговаряне със наложителни инструкции, посочени в претекстовете на решението.

" Комисия за защита на конкуренцията, в осъществяване на напътствията, дадени в правосъдното решение, прави обстоен разбор на дейностите на Близу, свързани с предложение в края на 2012 година на пакетна услуга (телевизия и интернет) дружно с бонус пакет “HD Супер Спорт “.

Както е открито в първичното и в актуалното произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията, услугат (пакет телевизия и интернет) се популяризира и предлага с бонус-пакет спортни стратегии „ HD Super Sport “ (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за периода на контракта (12/18-месечен). Комисията открива, че по-малко от 6 месеца след предложение на промоционалната услуга множеството спортни канали в
бонус пакета “HD Супер Спорт “ са спрени, а потребителите не са осведомени за това. Но в това време през м. май 2013 година Близу стартира да предлага нов пакет „ HD Селект “ със същите спортни стратегии, само че против в допълнение възнаграждение. По този метод клиентите на Близу, които са привлечени от предлагането да употребяват пакета “HD Супер Спорт “ гратис, би трябвало да заплатят в допълнение, с цел да продължат да гледат същите спортни канали в пакета „ HD Селект “.

Комисия за защита на конкуренцията открива, че това опонира на добросъвестната комерсиална процедура и привличането на клиенти по този метод поврежда ползите на съперниците на Близу и самите консуматори ", пишат още от Комисията.

Expert.bg се обърна към " Мобилтел " за коментар по тематиката. „ В момента към момента проучваме решението на Комисията за защита на конкуренцията и откакто този разбор завърши, ще преценим какви ще бъдат нашите следващи стъпки “ , обявиха от компанията.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР