Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на пет

...
Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на пет
Коментари Харесай

Комисията за конкуренцията започна проверка заради кофичките за киселото мляко

Комисията за защита на конкуренцията е почнала инспекция на пет производителя на кисело мляко, с цел да обясни дали нарушават разпоредбите за конкуренция при опаковките, се вижда от уеб страницата на институцията.

Проверката е по сигнал на плевенската Конфедерация за отбрана от дискриминация. Тя е сезирала регулатора за това, че три сдружения употребяват за продукта си кофички от веществото полипропилен, вместо полистирен, както изисква стандартът за Българско кисело мляко (БДС).

Случаят нашумя напролет, когато засегнатите производители обясниха, че желаят смяна в стандарта, с цел да употребяват позволения в Европейски Съюз полипропилен, който потвърдено не влияел на качеството на наличието.

В жалбата до Комисия за защита на конкуренцията се споделя, че три производителя подвеждат потребителите, защото значат продукта като създаден по БДС, продават го на по-висока цена, само че в качество и състав, неподходящ на заложения стандарт. Освен това себестойността на полимерната опаковка от полипропилен била потвърдено по-ниска в съпоставяне със себестойността на опаковка, направена от заложения в БДС материал полистирен и употребена от останалите производители.

След като се допитала до Българския институт по стандартизация, антимонополната комисия се уверила, че според настоящия стандарт БДС 12:2010 във връзка с опаковките от полимерни материали, предопределени за контакт с храни, производителите на българско кисело мляко могат да употребяват единствено полистиренови кофички.

Проверката визира фирмите " Обединена млечна компания " АД, " Димитър Маджаров-2 " ЕООД, " Полидей-2 " ООД, " Комлектстрой " ЕООД и държавната " Ел Би Булгарикум ", макар че сигналът е единствено против първите три.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР