Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Ексшеф на ОД Земеделие дал орехите на жена си...незаконно

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) откри спор на ползи във връзка с някогашен шеф на Областна дирекция "Земеделие " в Варна, оповестиха от Комисията, които не упоменават обаче името на ексшефа. Според Lex.bg това е Георги Борисов, кой е и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Проверката е формирана по сигнал, постъпил в Комисията. В хода на инспекцията е открито, че пет месеца след назначението си като шеф на ОД "Земеделие "-Варна, в качеството си на разположение, заемащо обществена служба по смисъла за закона, той е упражнил пълномощията си в частен интерес. В условия на спор на ползи е подписал контракт за аренда с компанията, в която е бил шеф преди назначението си и където към сегашния миг съучастник е дамата, с която се намира във фактическо общуване. Договорът е за период от 50 години за безплатно прилагане на земя от Държавния аграрен фонд (общо в размер на 754,193 декара) за основаване и развъждане на трайни насаждения - орехи, оповестиха от Комисията.

Наред с това нарушаване е позволил и още едно - не е извършил задължението си да подава декларация за спор на ползи при оповестяване на класирането на участниците в търга, когато излиза наяве, че същата компания заема първо място. Такава опция е планувана в закона (отм.) - при съществуване на частен интерес по съответен мотив лицето да направи самоотвод от практикуване на пълномощията си по работа.

Според Lex.bg, до 2013 година съдружници във компанията на дамата, с която живеел Борисов - Камелия Пархова са били Георгиев и регионалният началник на Българска социалистическа партия във Варна Цонко Цонев, а по-късно са трансферирали своите дялове на съпругите си.

В производството пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), Георгиев обяснил, че е разведен от 1995 година и срещите му с Пархова са свързани единствено с двете им деца. Докладна бележка от Министерство на вътрешните работи и по сведения от домоуправител обаче посочили, че през цялата 2013 година Георгиев, Пархова и децата им са живеели на един адрес.

В решението на КПКОНПИ се споделя, че с цел да има сбъднат спор на ползи за нарушавания по анулирания закон, по който е производството, са нужни три предпоставки: лицето да заема обществена служба, да има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа и дейностите му да са повлияни от частния интерес.

Комисията е открила, че пет месеца след назначението си като шеф, Борисов е бил в спор на ползи, като е подписал контракта за аренда с компания "Нептун-2 ", тъй като е бил неин шеф, а при сключването на контракта, съучастник в сдружението е жена му. Освен това Георгиев не е подал декларация за спор на ползи при оповестяване на класирането на участниците в търга, когато излиза наяве, че същата компания заема първо място.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР