Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не би

...
Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не би
Коментари Харесай

Комисията за конфискация не би разследвала приватизацията на "Каолин", ако не беше продаден

Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) не би разследвала приватизацията на " Каолин " през 2000 година, в случай че предприемачът Иво Прокопиев (съиздател на " Дневник " и " Капитал " ) не беше продал сдружението през 2012 година Това разгласи ръководителят на комисията Пламен Георгиев пред Би Ти Ви. Той изпадна в логическо несъгласие като по едно и също време с това застъпи тезата, че комисията е подготвена да се върне и в 1944 година, с цел да проверява противозаконна приватизация.

Можем да се върнем и в 1944 година

В изявлението той повтори тезата си, че инспекцията на приватизационната договорка, подписана отвън 10-годишния период, в който комисията има право да проверява, е направена, тъй като комисията се е интересувала дали е легален приходът на Прокопиев от продажбата на сдружението преди пет години. " Човек открадва движимост преди 17 година, след 17 година я продава и ние споделяме: Не ни интересува, че тази движимост е крадена ", с този образец Георгиев илюстрира проблема. Запитан твърди ли, че Прокопиев е откраднал " Каолин " през 2000 година, отговори: " Казвам, че е направил сума нарушавания ".

" Проверяваме източника на приходи и откриваме, че е противозаконен ", сподели Георгиев. Запитан дали по тази логичност комисията може да се върне и до 1944 година, отговори: " Разбира се, това е философията на гражданската конфискация " и акцентира: " Ако не беше продал нищо, нямаше да проверяваме нищо ".

Не знаех кой издава " Дневник " и " Капитал "

Георгиев съобщи, че до края на инспекцията, почнала през февруари тази година, не е знаел, че Прокопиев е съиздател на " Дневник " и " Капитал ". " Знаех, че има медии, само че не знаех кои, какво... Сега разбрах - " Дневник " и " Капитал " мисля, че бяха, мен тези неща не ме интересуват, " сподели ръководителят на КОНПИ. На въпрос знае ли кой стои зад други медии, отговори също с въпрос: " В смисъл? ".

Георгиев изясни, че комисията би проверявала и други приватизационни покупко-продажби. " За да има инспекция, би трябвало да има повдигнато обвиняване по настоящия закон и лицето да е направило приватизационна договорка. Ако има различен подобен случай, естествено ще проверим " (бел. ред. Прокопиев е проверяван от КОНПИ след повдигнато от прокуратурата обвиняване, че посредством изявление, направено в качеството му на ръководител на КРИБ по време на съвещание на Съвета за тристранно съдействие през 2010 година, е оказал помощ на вицепремиера Симеон Дянков да извърши закононарушение по работа като вземе решение за приватизация на държавните дялове в електроразпределителните дружества).

Непознати хора ми се обадиха

Шефът на КОНПИ съобщи, че му се обадили доста непознати хора, с цел да го поддържат " откакто направихме това с господин Прокопиев ". Запитан за какво не е имало следствие до момента, отговори: " Не знам за какво, само че в този момент страната вижда нещо неправилно и желае да си вземе тези пари ".

По мотив подозренията на Прокопиев, че запорът е част от политическа поръчка, шефът на КОНПИ съобщи: " Как си показва този човек, че работи страната?! Обажда се някой, образува, приключва инспекции... Къде отива правовата страна?! Къде отива самостоятелния орган?! " Георгиев сподели, че не е разговарял с премиера Борисов повече от година, а като негов шеф министър-председателят имал единственото пълномощие да му разписва молбата за отпуска и командировъчните за чужбина. Георгиев нямал упоритостта да оглави бъдещия антикорупционен орган и отхвърли да разяснява дали би поел поста.

Не можем даже банкова информация да изнесем без позволение

След като на конференцията си преди седмица Георгиев на няколко пъти акцентира, че членът на комисията, подписал с изключително мнение решението за " Каолин, е от квотата на президента (Росен Плевнелиев), в този момент акцентира, че всички членове, посочени от парламентарните партии, са самостоятелни специалисти.

Мога да подсигурявам, че законът е спазен изцяло, съобщи шефът на КОНПИ и подсети, че следва комисията да потвърждава в съда законността на решенията си и се оплака: " Не можем даже банкова информация да изнесем без решение на съда ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР