Комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства изслушва

...
Комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства изслушва
Коментари Харесай

НС изслуша Христо Грозев, той обяви: Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист

Комисията за надзор над службите и специфичните разследващи средства изслушва Христо Грозев, изпълнителен шеф на проверяващата журналистическа група „ Белингкат “, който неотдавна беше разгласен за търсене от съветското държавно управление.

 В известие на съветското министерството на вътрешните работи се споделя, че той е търсен за нарушение на „ член от Наказателния кодекс на Руската федерация “.

Изслушването се организира по искане на депутатите от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов. В началото проверяващият публицист разгласи, че няма публична информация по каква причина е обявен за национално търсене.
По думите му единствената такава е на държавната новинарска съветска организация РИА „ Новости “: разпространяване на погрешни изказвания за съветската войска.
Грозев изрази подозрение, че повода за издирването му от Руската федерация е тази, която посочи съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова – просто, че не е добре пристигнал на територията на Русия.

„ За мен е неуместна тезата на дипломат Елеонора Митрофанова, че оповестяването ми за федерално търсене било обръщение към мен, че не съм добре пристигнал в Русия, тъй като аз имам възбрана за влизане още от 2012 година
Повече от явно е, че Русия желае да приключи активността ми като проверяващ публицист и това е обръщение към всички проверяващи публицисти “, сподели той.
„ България би трябвало изрично да съобщи, че сходен съветски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към непознати жители или съветски сътрудници, принудени да емигрират поради него. Национален интерес на България е да разшири този проблем отвън моето оповестяване в този лист към правата на всички публицисти в Европа, евентуално застрашени от гонене от Москва “, уточни още Христо Грозев.
Даниел Митов от ГЕРБ сподели, че за него тезата на Русия в тази ситуация е неуместна и е ясно, че България би трябвало да реагира и най-малкото да призове европейските институции да реагират.
Грозев категорично бе запитан дали желае разговорът да е при закрити врата.

Той бе безапелационен, че няма какво да крие. „ Общувам единствено само с органите на ДАНС, които демонстрираха интерес към моята сигурност, сподели още той на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него.

След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или уведомили никой от държавното управление, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова “, уточни проверяващият публицист.
Още преди чуването да стартира Николай Дренчев от „ Възраждане “ взе думата.
Това той стори с отправяне на рецензии, че в България се създавал храбър облик на Грозев, а той бил прочут с други неща и представлявал „ сътрудник за въздействие или медиен търгаш “. Колегата му от „ Възраждане “ Ивайло Чорбов продължи в същия звук: „ Вие сте боен шпионин на Съединени американски щати, за какво България да ви пази?
Какво работите в полза на българската страна? “
„ Това е дезинформация и би трябвало да отговоря на нея “, отвърна Грозев. Родителите ми са учители по математика и като 17-годишен съм работил във вестник на комсомола, нает съм на работа от човек, работил единствено в бранша на радио медиите и не знам от кое място вадите изказванията си, продължи той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР