Комисията за финансов надзор подготвя Наредбата за система бонус-малус“ по

...
Комисията за финансов надзор подготвя Наредбата за система бонус-малус“ по
Коментари Харесай

Регулаторът ускорява въвеждането на бонус-малус по Гражданска отговорност

Комисията за финансов контрол приготвя Наредбата за система „ бонус-малус “ по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. Това излиза наяве от нормативната стратегия на комисията за второто шестмесечие на тази година.

Целта на новата разпоредба е да се уеднаквят единните условия за поправяне на застрахователната награда по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите според от държанието на лидера на моторно транспортно средство при придвижване по пътищата и/или породените вреди, както и редът и изискванията за тяхното използване.

В плана за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание, е препоръчано доразвиване на законовата уредба на системата „ бонус-малус “, което планува промени в законовата делегация за приемане на подзаконовия акт, написа в програмата на КФН.

Системата „ бонус-малус “ планува водачите извършители на пътя да заплащат по-скъпа „ Гражданска отговорност “, а тези без нарушавания да употребяват отстъпки.

Конкретна дата на приемане на наредбата не се показва, само че е конкретизирано, че тя би трябвало да бъде подложена на разискване 6 месеца след обявяване на измененията в Кодекса за обезпечаване, а да бъде призната 8 месеца след обнародването.

През март тази година държавното управление утвърди промени в кодекса, които плануват цената на „ Гражданската отговорност “ да бъде обвързана с историята на предявените искания за нанесени вреди. Удостоверенията за застрахователни искания пък да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни искания, които се съдържат в поддържания от него електронен указател. По този метод се отразява цялата история на породените вреди при потребление на транспортното средство, без значение от застрахователя, при който лидерът е бил застрахован. 

Целта на смяната е цената на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ да може да се пресмята на база на държанието на лидера на пътя - колкото повече вреди е предизвикал като автомобилист, толкоз по-висока би трябвало да бъде цената на наложителната лавица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР