Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

Енергийният регулатор утвърди по-висока цена на газа за ноември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 82,12 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. ноември. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари до 31 октомври т.г. в това число.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за м. ноември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан.

Тези количества покриват 35,64 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за ноември три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. ноември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 82,12 лева./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през октомври, която беше в размер на 60,41 лева./MWh. Въпреки неподходящите ценови фактори контролираната цена за месец ноември е над 10 на 100 по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. ноември.

„ Независимо че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ понижава като условен дял в общите количества, той остава удобен фактор за България, защото неговата цена не е обвързана с цените на интернационалните газовите пазари. Благодарение на това цената на газа за българските консуматори – битови и икономически - остава значително по-ниска спрямо другите европейски страни “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на откритото съвещание.

Според него главните фактори със значително въздействие върху контролираната цена на газа са забележителния растеж на ценообразуващия показател TTF „ месец напред “ за м. ноември, увеличените количества за доставка за идния отоплителен сезон и отрицателното въздействие на военните спорове в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР