Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец май 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След обстоен разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 май 2021 година в размер на 37,71 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени, оповестяват от комисията.

Увеличената цена на природния газ за м. май е вследствие на повишените цени на интернационалните пазари. На извършеното на 27.04.2021 година намерено съвещание изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов изнесе систематизирани данни, които демонстрират, че след внасянето на ценовото заявление на 9.04.2021 година котировките на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се повишават, показват от КЕВР.

Оттам допълват, че без значение от това цените за българските консуматори остават с 10-11 % по-ниски спрямо цените на европейските газови пазари и страните от района, съобщи той, като разясни, че в ценовия микс, образуван от всички източници за доставка, са включени както количества природен газ по контракта за доставки с ООО " Газпром экспорт ", по този начин и количества от газовото вместилище в Чирен и по контракта за доставка на азерски газ.

В одобрената цена на природния газ от 37,71 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР