Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на
Коментари Харесай

След закрито заседание: КЕВР с важни новини за цената на топлата вода и парното

Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от "Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец януари 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестява Нова телевизия.

Ценовото решение на Комисията е признато в сходство с променените условия на контракта сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром экспорт ", изискванията по контракта сред „ Булгаргаз “ ЕАД и Azerbaijan Gaz Supply Company Limited /AGSC/ и споразуменията към него.

В признатото от Комисията решение е регистрирана препоръчаната на 1.01.2021 година от "Булгаргаз " ЕАД обновена цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните показатели на европейските газови хъбове за м. декември 2020 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия интервал, осреднените цени на различните на природния газ, горива: мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0,1% към 31.12.2020 година

В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и новите количества природен газ, които се доставят от 1 януари 2021 година, според контракта с AGSC, Азербайджан.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2021 година в размер на 26,93 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния м.декември 2020 година одобрената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 27.70 лева./MWh. Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени.

В одобрената цена на природния газ от 26,93 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката.

При одобряването на цената на синьото гориво КЕВР регистрира декларираните планирани количества от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром экспорт ", изискванията по контракта с Azerbaijan Gaz Supply Company и споразуменията към него, и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител "Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с сдруженията.

При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ за месец януари 2021 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти за доставка на природен газ.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ от 1.01.2021 година ще бъде оповестено през днешния ден на интернет страницата на регулатора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР