Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява днес цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява днес цена на
Коментари Харесай

През февруари: Цената на природния газ пада с 31%

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърждава през днешния ден цена на природния газ за февруари с 31% по-ниска от одобрената за януари 2023 година
Синьото гориво ще се продава от " Булгаргаз " на крайните доставчици и на топлофикациите за 124,35 лева/MWh (без данък и ДДС).
Днес президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка сред двете страни. Край село Голяновци, Костинбродско, бе положена първата тръба на 170 километровия  интерконектор. На българска територия тръбопроводът е 62 км.
Изпълнител на обекта е " Главболгарстрой ", а крайният период за завършването му е септември тази година. Стойността на създаване на интерконектора на българска територия е 138 млн. лева, обезпечени от няколко източника - механизмът за свързване на Европа,  ОП " Иновации и конкурентоспособност ", заем от  49 млн. евро от Инг Банк, обезпечен от страната и лични средства на държавната " Булгартрансгаз ".
Капацитетът на газовата връзка ще бъде до 1,8 милиарда куб. м на година с опция и за реверсивен поток.
" Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейска комисия води до взаимни изгоди освен за нашите страни. Той дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация на доставките. Добиваме благоприятни условия за уголемен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и съглашението с Турция за терминалите за полутечен газ са триумфи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ ", сподели президентът Руме Радев.
" Този интерконектор ни дава опция да се възползваме от останалата мрежа на страната, гарантирайки доставки на оптимално положителни цени и за нас, и за целия район на Югоизточна Европа. До края на годината чакаме газопроводът да стартира да действа и както Сърбия, по този начин и България ще се възползваме от нашето стратегическо преимущество и партньорство ", съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР