Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание

...
Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание
Коментари Харесай

КЕВР отложи за първия ден от новата година утвърждаването на цената на газа

Комисията за енергийно и водно контролиране разиска навън съвещание предлагането на " Булгаргаз " от 10 декември за одобряване на цена за януари 2022 година, по която публичният снабдител да продава природен газ. До одобряване на цената през днешния ден обаче не се стигна, а решението бе отсрочено за първия ден от новата година.

На 1 януари 2022 година от 14 ч. на закрито съвещание КЕВР ще се произнесе за одобряване на цената на природния газ за януари, откакто сутринта на 1 януари получат от „ Булгаргаз “ настоящо заявление за цената на газа.

КЕВР предложи няколко дни по-рано нов скок в цената на природния газ. А предлагането е 117 лв. за мегаватчас от месец януари. Това е увеличение с малко над 14%. Очаква се при започване на януари цената, която „ Булгаргаз “ ще предложи да е друга.

Очакваме едно не малко покачване на цената на природния газ по аргументи, които са напълно отвън страната и отвън опцията на органите в България да въздействат на тази цена, означи Иванов, а повода е покачването на цената на европейските пазари.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов съобщи, че „ Булгаргаз “ ще продължава да продава природен газ на по-ниски цени по отношение на настоящите в Европа.
 Георги Димитров
„ Булгаргаз “ не вади газ от газохранилище „ Чирен ”, с цел да ги продава на борсата, акцентира Павлов.

Съществува едно неправилно мнение, че КЕВР дефинира цената на природния газ, а КЕРВ само утвърждава цената на природния газ. Ние ревизираме заявката, което идва от „ Булгаргаз “ дали е в сходство с българското и европейското законодателство, с подзаконовите актове на България и в сходство договорите, подписани от „ Булгаргаз “ с външните снабдители - Русия и Азербайджан. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР