Комисията за енергийно и водно регулиране на свое заседание прие

...
Комисията за енергийно и водно регулиране на свое заседание прие
Коментари Харесай

КЕВР прекрати проучването по сделки на „Булгаргаз“ в „Газов хъб Балкан“ – няма нарушения

Комисията за енергийно и водно контролиране на свое съвещание одобри решение, с което приключи заради липса на нарушаване на член 3 и/или член 5 от Регламент 1227/2011 /РЕМИТ/ от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД при реализиране на покупко-продажбите на 4-ти февруари 2022 година на „ Газов хъб Балкан “ ЕАД. Комисията установи, че „ Булгаргаз “ ЕАД е работил на пазара в качеството му на търговец на едро и е спазил разпоредбите за продажбата на газ, оповестиха от КЕВР.

Това са заключенията на Комисията откакто през днешния ден разиска обстоен разбор, систематизиран в отчет за авансово изследване, извършено от Дирекция РЕМИТ. Проучването за съществуване на обосновано съмнение за осъществено нарушаване на Регламент РЕМИТ започва след изказвания и изявления в медиите, че на 4 февруари 2022 година „ Булгаргаз “ ЕАД е продал 60 хиляди MWh природен газ, като времето сред предлагането и реализацията на договорката е по-малко от 3 секунди.

След изискана подробна информация от „ ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН “ ЕАД, „ Булгаргаз “ ЕАД, и „ Булгартрансгаз “ ЕАД за осъществените нареждания и подписани покупко-продажби за интервала 2-7 февруари 2022 година, в отчета на Комисията за авансово изследване е открито следното:

На 04.02.2022г. Булгаргаз “ ЕАД е продал общо 37 700 MWh,, а не 60 хиляди MWh, от които 36 400 MWh за артикул „ Уикенд “ (WE) и 1 000 MWh „ Ден напред “ (DA) и 300 MWh за артикул „ В рамките на деня “ (IDM). Тези количества не са продадени на един покупател. Реализирани са общо 18 продажби от разнообразни типове артикули от общия микс с 8 контрагента. Продажбите са почнали в 9:05 часа и са завършили в 15:05 часа. В този интервал на търговия осъществените търговски покупко-продажби на природен газ имат друга дълготрайност от въвеждане на поръчката за покупка до затваряне на договорката.

Установено е, че за артикул WE, за който са подписани най-големия по размер покупко-продажби, а точно 36 400 MWh, " Булгаргаз " ЕАД е осъществил продажбите на приблизително претеглена цена в размер на 150.29 лв/MWh, която е доста близка до оптималната цена от 150.51 лв/MWh. на договорка по продажба на подобен газов артикул DA, осъществена на идващия работен ден - 07.02.2022 година

При осъществената инспекция на място в " Газов хъб Балкан " ЕАД специалистите на Комисията са открили, че подписване на борсова договорка за търговия на газ на пазара на едро в границите на няколко секунди не е нещо извънредно, тъй като поръчките са подадени в системата и на този ден въпросните нареждания за търговия /покупка на газ/ са били твърди и при естествени борсови условия. Ако цената удовлетворява продавача, то договорката може да бъде осъществена за няколко секунди. Всички нареждания за търгуване са били изпълнени, което води до заключението, че те са същински и не са имали заблуждаващ темперамент. Няма анулирани поръчки, а измененията в поръчките са в посока на увеличение на декларираните количества и цена за покупка на газ.

Комисията приема, че в съответния случай, предмет на авансово изследване, покупко-продажбите на „ Булгаргаз “ ЕАД касаят качеството му на комерсиално сдружение. Като такова то е задължено и е предложило избрани количества природен газ на свободен пазар, удовлетворило е поръчките на други търговци да закупят количества на избрана цена.

В допълнение констатациите на работната група демонстрират, че „ Булгаргаз “ ЕАД е продал количествата на проведен пазар, по обществен метод и на цена, която е съпоставима с търгувания интервал от предходните 7 дни и идващите 7 дни. Освен това, сдружението е продало количествата на цена, която е съизмерима с тържищата на прилежащите пазари – към 150 лева за мегаватчас. От обясненията, дадени от „ Булгаргаз “ ЕАД за извънредно огромното продадено количество природен газ е изяснено, че това са останали количества след понижаване на потреблението на природен газ, вследствие на стопляне на времето. Ако тези количества не са били продадени по избрания от закона метод, а точно през борсата, сдружението е трябвало да заплати разноски за небаланси, което би довело до отрицателен финансов резултат за него. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР