Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ взе решение каква

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ взе решение каква
Коментари Харесай

КЕВР реши: През март природният газ ще бъде по-евтин с 14%

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ взе решение каква ще бъде цената на природния газ през месец март . Тя ще е с 14% по-ниска спрямо февруари, което има основно значение както за топлофикационните сдружения, по този начин и за промишлеността и крайните консуматори. 

Цената на синьото гориво за март ще бъде 106,74 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност . На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени: съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на „ Булгаргаз “ ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки .

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи , в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка .

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ , доставян по интерконектора „ България – Гърция “/IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан . Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за месец март два контракта за доставка на полутечен природен газ /ВПГ/ с търговци от района. Те са подписани след осъществена сложна оценка на всички подадени в тръжната процедура предложения, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “ .

С обезпечените количества природен газ за март се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти

Утвърдената цена за март от 106,74 лева./MWh е с над 14% по-ниска от цената за  февруари , която беше в размер на 124,34 лева./MWh. Основен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари , вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

Поради пониженото планирано ползване на природен газ за март „ Булгаргаз “ е присъединил в ценовия микс по-малки количества от рандеман от хранилището в Чирен , спрямо авансово плануваните. Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало опция на публичния снабдител да продължи виртуално да нагнетява природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от Чирен , което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за март.

„ Продължаващото понижение на цената на природния газ е доста удобен фактор за топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори. България и Европейският съюз се оправиха чудесно след прекъсване на доставките от „ Газпром “ – пазарните трендове демонстрират, че не се оправдаха апокалиптичните сюжети за мрак и мраз при неналичието на такива доставки и предходните рисково високи цени на газа остават в историята “ , съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 23 февруари. 

„ В ценовите си решения Комисията се стреми да реализира баланс, като регистрира ползите на всички заинтригувани страни. С определянето на планирана годишна цена на топлинната сила регулаторът сътвори сигурност и предвидимост за всички консуматори на топлофикационни услуги. Тази цена остана непроменена през целия есенно-зимен сезон, без значение от внезапните промени през този интервал на цената на главния ценообразуващ детайл – природния газ “ , акцентира още доцент Иванов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР