Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди в петък

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди в петък
Коментари Харесай

Цената на газа през август се увеличава с 60%, реши енергийният регулатор

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди в петък цената на природния газ за август в размер на 297,89 лева./MWh . На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е растеж на цената от 60 на 100 по отношение на месец юли. Комисията е определила цената след осъществен обстоен разбор на предоставените данни и документи от „ Булгаргаз “. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника.

В ценовия микс е включено количество по контракта за доставка на природен газ от Азербайджан за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година Необходимите количества природен газ за м. август са обезпечени от „ Булгаргаз “ и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ /LNG/. Общественият снабдител е изискал предложения от търговци на природен газ от района и по аршин „ най-ниска доставна цена “ е сключил контракти с две компании.

Така се покриват уговорките на „ Булгаргаз “ за август към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриалните клиенти.

Основната причина за високия растеж на цената през август е нарасналата цена на природния газ вследствие на войната на Русия в Украйна . В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност, доста от страните на континента също подписват краткосрочни контракти. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на интернационалните показатели, разясняват от КЕВР.

Независимо от нарастването данните демонстрират, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови тържища - на най-големия газов хъб TTF те означиха нов исторически растеж и доближиха до над 212 евро/МВч. В България газът ще е към 152 евро/MWh).

Основната причина за по-ниската цена у нас са удобните ценови условия по контракта за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на доста по-ниска цена и не са обвързани с цените на интернационалните тържища, а с цените на петрола за 6 месеца обратно, допълват още от КЕВР.

Комисията още веднъж прикани "Булгаргаз през идващите месеци да постави оптимални старания, с цел да подсигурява сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови и икономически консуматори.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР