Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Цената на природния газ за декември се повишава

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 146,09 лева./MWh , без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от Комисията. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат главно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжни процедури " Булгаргаз " е сключил и два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци на природен газ от района.

Необходимото количество за декември е обезпечено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на " Газов Хъб Балкан ", след извършен търг " вид аукцион ". Освен това " Булгаргаз " е присъединил в ценовия микс и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен ".

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя леко цената, препоръчана в днешното заявление на " Булгаргаз " ЕАД, и я понижи от 146,83лв. /MWh на 146,09 лева./MWh.

Една от главните аргументи за нарастването спрямо ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През главния интервал за нагнетяване - август и септември т.г., цените на интернационалните газови тържища доближиха извънредно високи равнища и това увеличи цената на газа за газохранилището " Чирен ".

По тази причина в ценовия микс за декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, сравнен с другите ценообразуващи детайли. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства заради увеличеното ползване, най-много от топлофикационните сдружения. Допълнителен отрицателен фактор е и повишаването на борсовите показатели на интернационалните пазари през последните дни на м. ноември, изясняват още от КЕВР.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР