Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на газа за юни

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ, считано  от 1 юни 2022 година, в размер на 141,36 лева./мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестиха от комисията.

Тази цена е с 13 на 100 по-ниска спрямо месец май и е под цената на газа за месец април, което потвърждава, че обезпечените доставки на полутечен газ са действителна опция на едностранно прекратения от " Газпром " контракт. За българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са обезпечени всички нужни количества природен газ. Те получават оптимално положителни цени, без значение от международната енергийна рецесия с рисково високи цени, показват от регулатора.

Комисията е определила цената на природния газ за месец юни след изчерпателен разбор на предоставените данни и документи във импортираното от " Булгаргаз " ценово заявление. Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по контракт за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на полутечен природен газ (LNG). В заявката на " Булгаргаз " се съдържат обособените цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс. 

Според комисията през идващите месеци главното предизвикателство е да бъдат обезпечени дълготрайни контракти за различни доставки. За реализиране на сигурност на доставките и непоклатимост на цените, КЕВР предлага да се сключат контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цената.

" С постигнатата цена за м. юни, " Булгаргаз " потвърждава, че с привличане на нови снабдители България може да реализира по-ниски цени от тези на " Газпром ", което е добре както за битовите консуматори, по този начин и за конкурентоспособността на българска стопанска система. Общият ни блян е това да бъде посоката през идващите месеци и години и по този метод страната ни да преодолее историческата си енергийна взаимозависимост от един снабдител - Русия “, акцентира ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото съвещание на 9 юни.

Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 година, ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР