Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Природният газ за декември поскъпва с 9,8%

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 декември 2021 година в размер на 102,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това значи, че за декември по отношение на предходния месец, газът нараства с 9,8%. За ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh.

Увеличената цена на природния газ за декември е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през последните дни на ноември, разясняват от регулатора.

По посочената цена публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е призната препоръчаната на 1 декември от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30 ноември и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на ЕЦБ за ноември 2021 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

По данни на " Булгаргаз ", цената, която сдружението предлага за българския пазар остава с към 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, показват от комисията.
 Въглищата и природния газ в Европа още веднъж нарастват
Въглищата и природния газ в Европа още веднъж нарастват

Търсенето на въглища пораства

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси природен газ, изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР