Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) установи цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) установи цената на
Коментари Харесай

КЕВР вдигна с 36% цената на природния газ за ноември

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) откри цената на природния газ за ноември на равнище 82,12 лева./MWh , без включени спомагателни разноски. Тази цена е наложителна за " Булгаргаз " ЕАД при продажбата на газ към крайните консуматори и лицата с лицензии за произвеждане и превоз на топлинна сила.

Цената включва разнообразни съставни елементи като цена на газа на входа на газопреносните мрежи, разноски за социална доставка и обезщетения за предпазване в газохранилището в " Чирен ". КЕВР удостовери тази цена след разбор на настоящи данни, в това число цените на интернационалните газови пазари до края на октомври.

Утвърдената цена от 82,12 лева./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лева./MWh. Въпреки неподходящите ценови фактори контролираната цена за месец ноемврие над 10 на 100 по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. ноември.

Иван Иванов, отбелязва, че азерският газ играе значима роля за устойчивите цени на газа за българските консуматори, защото цената му не зависи непосредствено от интернационалните пазари.

Важни фактори за образуването на цената са растежът на ценообразуващия показател TTF за ноември, увеличените количества за идния отоплителен сезон и въздействието на военните спорове в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени.

Иванов акцентира, че с помощта на диверсификацията на доставките и азерския газ, България поддържа по-ниски цени на газа спрямо други европейски страни, което е от значително значение за потребителите в страната.
 С 36% по-скъп газ през ноември желае Булгаргаз
С 36% по-скъп газ през ноември желае Булгаргаз

Окончателно препоръчаната цена за месеца е 82,12 лева/MWh
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР