Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе
Коментари Харесай

КЕВР смята цената на газа до 10 май

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще се произнесе за цената на газа за месец май на 10 май на закрито публично разискване. Това обяви шефът на енергийния регулатор Станислав Тодоров на откритото за медии публично разискване на цената на природния газ за месец май.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов, който не участва на съвещанието на КЕВР, само че се включи посредством скайп връзка, съобщи, че няма забележки по отчета на КЕВР, само че информацията в отчета е остаряла поради настоящото положение на нещата и прекратените доставки на газ от " Газпром Експорт ".

За месец май сме договорили различни доставки на природен газ, с които да се заменят количествата газ от " Газпром Експорт ". Проведена е процедура, поискали сме предложения от всички дейни търговци в района.

На базата на подадените предложения е направено класиране и е са определени снабдители, като към момента не са подписани договорите, посочи Йоцов.

До 4 май " Булгаргаз " ще има окончателни данни с количества, цени и снабдители на природен газ.

За битовите консуматори, за топлофикациите и за индустриалните консуматори газът е обезпечен за месец май. Набират се предложения за обезпечаване на спомагателни количества на природен газ, с цел да може да се нагнети в газохранилището в Чирен за по-голяма сигурност, уточни Йоцов.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров чака да вземем газ на борсови цени под 100 евро съобщи той пред публицисти след откритото съвещание на енергийния регулатор.

" Това, което може да чакаме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа. Досега не беше по този начин, защото разчитахме на дълготрайните контракти, като сега остава един годен дълготраен контракт - с Азербайджан ", сподели Тодоров.

Тодоров добави, че дългосрочният контракт с Азербайджан поради подписания през предишния септември месец анекс, не може да бъде употребен в цялостен потенциал. Остават единствено към 10% от потреблението на България, което се покрива от него на ниски цени, а всички останали 90% от количествата ще бъдат взети на пазарни цени, които все още са годни в Европа.

В момента са малко под 100 евро на спот пазарите. Тодоров допуска, че цената за България поради големите количества, които купува " Булгаргаз ", ще бъде малко по-ниска. Шефът на КЕВР не може да прави прогнози какъв брой по-малко от 100 евро ще бъде цената на газа за страната ни поради обстоятелството, че когато направил прогнози последният път, до вечерта бил опроверган от пазарите. Цените на газа за месец май ще станат ясни импровизирано на 4 май.

Той е удовлетворен, че " Булгаргаз " са реагирали в къси периоди след прекъсването на газа ни от Русия и са обезпечили природния газ за страната ни за месец май.

" Няма да има ограничение на потреблението на газ, а ще има задоволително газ за всички консуматори, които естествено би трябвало да платят съответните цени. България не създава газ, тъй че би трябвало да си го купим от пазара, след отхвърли на Русия да достави на България ", акцентира Станислав Тодоров.

Той изясни, че цената от 177 лв. на мегават час, за която приказва ръководителят на Булгаргаз е цената, която най-вероятно ще бъде действителната цена, на която Булгаргаз ще доставя количествата за месец април. Това не е цената за месец май.

Това, което виждам за месец май за цената на газа, поради обстоятелството, че би трябвало да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които " Газпром " доставяше за България, би трябвало да ги заместим с количества от различни снабдители. Тези количества идват на пазарните цени, допълни Станислав Тодоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР