Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да прекрати

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да прекрати
Коментари Харесай

Енергийният регулатор спря процедурата за поскъпването

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) реши да приключи процедурата по установяване на нови цени на електрическата и топлинната сила от 1 януари 2022 година, каквато опция ѝ дава закона при огромни промени на пазара и девиации от над 18 % в цените на суровините, употребявани от производителите. Това стана преди следващото публично разискване на предложенията на регулатора за повишаване, които започнаха в сряда сутринта, само че по обяд пристигна решението на Народното събрание за мораториум върху цените на ток, парно и ВиК услуги. То обаче ще бъде прегласувано следобяд, тъй като основава същинска каша с енергийните цени.

Иначе при извършените предиобед полемики по препоръчаните от регулатора цени на тока и парното стана ясно, че топлофикациите считат, че и освен това повишение са ощетени и ще натрупат загуби. Производителите на възобновима сила и търговците на ток повториха мнението си, че не е належащо това повишаване, а би трябвало да се търсят други запаси до приключването на регулаторния ценови интервал в кая на юни 2022 година, защото пострадали ще са всички на пазара, а най-много потребителите.

Шефът на столичната топлофикация Александър Александров уточни, че не приема избраното им съвсем 30 % покачване на цените, ще даде своите възражения, само че в случай че бъде признато, ще го извършва. Той напомни, че на няколко пъти сдружението е повдигало въпроса за обезщетителни ограничения за топлофикациите за скъпия газ, както служебното държавно управление направи с бизнеса, с цел да не рефлектира повишаването на парното толкоз непосредствено на потребителите.

Представителят на ЕВН " Топлофикация Пловдив " Ана Димитрова разяснява, че сдружението прави оценка опита на КЕВР да се оправи с повишаването като увеличи обезщетенията за създаваната от топлофикациите електрическа енергия, само че това няма да стигне. " Наблюдаваната трайна наклонност при цените на газа и тока демонстрира, че това покачване е незадоволително и забавя вложенията в мрежата, което за топлофикациите е основно ", уточни тя.

Топлофикациите в Плевен, Враца, Велико Търново и Бургас, които са свързвани с предприемача Христо Ковачки. възроптаха против метода, по който КЕВР дефинира междинната цена на природния газ и на въглеродните излъчвания като означиха, че най-вече замърсяват пез зимата и надлежно харчат най-вече газ, по тази причина не би трябвало цените да са седно аритметични, а среднопретеглени. " Притеснени сме от прогнози в случай, че предлагането на " Булгаргаз " за цената на газа през януари е за над 117 лева./МВтч, а прогнозната цена в решението на КЕВР е по-ниска ", означи Александър Димитров от " Топлофикация Велико Търново ".

Топлоцентралите в Русе и Перник, които са с най-ниското – съвсем незначително повишаване от 1 януари, означиха,че са се повишили фрапантно и цените на въглищата, които те употребяват, и по тази причина би трябвало да се покачат повече цените им. Маргарита Милева от Топлоелектрическа централа " Брикел " означи, че м момента цената на въглеродните излъчвания е 82 евро/тон и ще продължи да пораства, като не е редно приблизително аритметична за цялата година.

КЕВР обаче отвърна топлофикациите, че те не купуват СО2 всекидневно, с цел да желаят среднопретеглени цени. Пламен Младеновски означи, че изчисленията са по нормативните разпореждания, а ръководителят на комисията Иван Иванов заявява, че сдруженията ще бъдат обезщетени след ценовия интервал, каквито са условията.

Омбудсманът Диана Ковачева прикани да не се пипат цените на тока и парното, защото сега даже и минималното им покачване ще е мъчно търпимо за потребителите поради здравната рецесия, инфлацията, която се оказа, че е над 7 %, и виталния стандарт на българите.

" Не сте обвързване да променяте цената, защото наредбата планува опция, а не обвързване за смяна на цените. Няма задоволителен разбор за повишаването на топлинната сила. КЕВР да разкрие всички запаси и законови механизми, с цел да не допусне повишаване ", прикани Ковачева.

Според нея съкратената процедура за установяване на цените прави прави процеса непрогледен. " Няма информация за приходите и разноските на сдруженията до момента, както и прогнози до края на интервала. Не е явен резултатът на високата борсова цена на тока върху приходите на топлофикациите. Липсват стопански планове и не може да се направи обективна оценка дали повишаването е обективно. Извършена ли е детайлна инспекция дали топлофикациите са положили старания за минимизиране на разноските си за парникови квоти " попита тя.

Комисията не се съгласи с изказванието, че дефинира непрозрачно цените и съобщи, че са взети поради всички финансови данни от топлофикационните сдружения.

Според процедурите сдруженията от електроенергийния бранш имаха период да 17 часа на 17 декемри да дават своите мнения, а тези от топлоенергетиката – до 19 декември.

Сега обаче изобщо не е ясно какво ще се случи с цените на тока и парното и по какви процедури.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР