Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие три решения,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие три решения,
Коментари Харесай

КЕВР даде зелена светлина“ на интерконектора, газът ще струва 240 лева за MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри три решения, с които дефинитивно се вкарва в употреба газовият интерконектор " Комотини-Стара Загора ", който следва да бъде открит публично на 1 октомври, събота.

" Прието бе решение за одобрение на Мрежови кодекс за газопровода IGB и неговите приложения, включително Тарифен кодекс и съглашение за транспорт на газ. По този метод пакетът документи към този момент е изцяло приспособен с настоящите търговски и пазарни практики. С второто решение КЕВР трансформира датата на влизане в комерсиална употреба на връзката от 1 юли на 1 октомври 2022 година . И трето - това е разрешението, което КЕВР дава за започването на реализирането на лицензионнна активност на сдружението ISGB, като с това решение утвърждаваме и бизнес проекта на сдружението за 2021-2026 година. С тези решения Комисията дава зелена светлина интерконекторът да влезе в употреба от на следващия ден ", сподели на брифинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
 Илхам Алиев даде обещание повече азерски газ за България
Илхам Алиев даде обещание повече азерски газ за България

Радев: Интерконекторът трансформира енергийната карта на Европа

Той насочи и благодарности към гръцкия енергиен регулатор поради ползотворната и сполучлива работа от 2018 годна насам, разрешила планът да се трансформира в действителност.

В задатък бе обявена и цената на природния газ за октомври, която ще е доста по-ниска от тази за сегашния месец . Окончателното официално решение ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври в 15 часа, 4 часа след формалното разкриване на междусистемната газова връзка.

" Цената за месец октомври ще бъде под 240 лв. на мегаватчас (за септември тя е 353,21 лв. - бел.ред.). Това се дължи на първо място на въвеждането в деяние на интерконектора, който разрешава доставката на 1 милиард кубически метра или 1/3 от потреблението на България , на едни доста положителни и атрактивни цени, контрактувани според съглашението сред двете страни ", съобщи шефът на КЕВР.
 Йотова: Диверсификацията трябваше да се случи още през 2014 година след Крим
Йотова: Диверсификацията трябваше да се случи още през 2014 година след Крим

Обвини за наводненията в страната несвършената работа от досегашни ръководещи

С оглед на вероятностите за увеличение на количествата доставен особено за България азерски газ може да се чака и спомагателна промяна в цената в бъдеще , добави той. Каква обаче е цената, по която ще получаваме синьото гориво, както и в какъв период, Иванов не посочи, защото това са конфиденциални точки в подписаното сред София и Баку съглашение.

" С интерконектора се поставя завършек на опцията България да бъде обект на монополни доставки на природен газ , това е началото на диверсификацията на страната ни. Преди дни, когато бе открит Балтийският газопровод, свързващ Норвегия, Дания и Полша, полският президент Анджей Дуда съобщи, че с него се сбъдва една полска фантазия. Аз бих споделил, че с интерконкентора " Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска фантазия ", добави Иван Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР