Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) претендира за имот

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) претендира за имот
Коментари Харесай

КЕВР претендира за имот на Младежкия театър, иска го безвъзмездно

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) претендира за парцел на Младежкия спектакъл – става дума за част от постройката, в която се обитава театърът. Според КЕВР, той е с „ отпаднала нужда “, само че от трупата оспорват това и споделят, че възнамеряват да основат в това пространство напълно нова сцена за куклен спектакъл,

Министерството на културата е осведомено за казуса, само че не подхваща нищо, по тази причина членовете на трупата възнамеряват митинг на 30.05 (понеделник), от 10:30 ч., пред Централния вход на Младежки спектакъл. Артистите се обръщат към обществото с молба за поддръжка.

Трупата разгласява на страницата си във Facebook послание, в които разказва случая в елементи:

СКЪПИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,

Броени дни откакто отбелязахме един от най-светлите български празници – 24-ти май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност; ден, в който си припомняме за значимостта на културата в едно общество, за жалост, ентусиазмът от тази хубав празник е заместен от ежедневните борби за битие и оцеляване. Често тези борби не са в областта на културата, изкуството и духовността, а в полето на битовизма и бюрокрацията. От няколко месеца, пред сходен проблем е изправен и Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, а за решаването му в този момент търсим поддръжка от цялата културна общност, както и от всеки, който има вяра, че България и нашите деца заслужават да имат достъп до качествено изкуство.

През месец февруари 2022 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) входира кореспонденция в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в която декларира желанието си да придобие безплатно парцел, който е част от постройката на Младежки спектакъл, потвърждавайки, че парцелът ни е с „ отпаднала нужда “. Имотът, който е благосъстоятелност на Младежки спектакъл и за който театърът има акт за държавна благосъстоятелност, и който изрично не е с отпаднала нужда – даже в противен случай! Младежки спектакъл възнамерява основаването на напълно нова сцена за куклен спектакъл, която да даде опция на нашите най-ценни и обичани фенове – децата, да се насладят на магията на кукления спектакъл.

Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 година, постъпило в Министерство на регионалното развитие на 04.03.2022 година, Министерство на районното развиване и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки спектакъл мнения дали визираният парцел е с отпаднала нужда с оглед опцията за угаждане настояването на КЕВР. Ръководството на Младежки спектакъл изготвя шест страници мнение, в което стимулирано и изрично декларира, че пространството не е с отпаднала нужда и театърът към този момент е подхванал стъпки за превръщането му в сцена за куклен спектакъл според художествения профил на института. Това наше мнение е предоставено на Министъра на районното развиване и благоустройството и на Министъра на културата.

На 03.05.2022 година, Министерство на регионалното развитие изпраща второ писмо до Министерство на културата по към този момент формирана кореспонденция, с копие до нас, в което пишат, че към сегашния миг към момента не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от значително значение с оглед действане по преписката, а такова е постъпило единствено от шефа на Младежки спектакъл. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 година, Младежки спектакъл изпраща ново писмо до Министерство на регионалното развитие, с което още веднъж изрично удостоверява нуждата на Театъра от описаното нагоре помещение.

Към 25.05.2022 година Министерството на културата към момента не е изпратило свое мнение, което основава терзание, стрес и неустановеност у всички нас каква ще бъде ориста на собствеността освен на Младежки спектакъл, само че и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното основаване на казус във връзка с лишаване на част от собствеността на един спектакъл, безспорно ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде оповестена за отпаднала от нужда и конфискувана безплатно, от която и да друга държавна конструкция. Именно затова имаме вяра, че борбата ни да опазим целостта на българските театри, с цел да могат те да извършват своите задължения в региона на изкуството и културата, е обвързване на всеки от нас. Затова се обръщаме към нашите сътрудници от другите театрални институти, към нашите фенове и към приятелите на Младежки спектакъл с зов за обществена поддръжка от всеки, който има вяра в тази задача.

В продължение на десетилетия, Младежки спектакъл нямаше собствен дом, мечтаейки в миналото още веднъж да се завърне „ вкъщи “ – на бул. „ Княз Александър Дондуков “ 8. Днес всички преглеждаме с голямо безпокойствие опцията 435 кв. м от постройката на Театъра да ни бъдат отнети с административни способи, за настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния бранш, без значение от безапелационното ни мнение, че обсъжданото пространство ще бъде употребявано за развъждане и възпитаване на театралния усет и човешките полезности на най-ценната част от нашето общество, а точно децата ни! Категорично помещението не е с отпаднала нужда за Младежки спектакъл!

Младежки спектакъл „ Николай Бинев е единственият държавен драматично-куклен спектакъл в София с непрекъсната натрупа и надълбоко имаме вяра, че е наш дълг да продължаваме да следваме задачата, с която нашият спектакъл е основан преди 80 години – да бъде място, което обръща особено внимание на децата и младежите. Днес, фантазията ни за обособяването на сцена за куклен спектакъл в границите на личния ни парцел, наподобява застрашена, само че имаме вяра, че с Вашата поддръжка ще успеем освен да я запазим жива, само че и да я превърнем в действителност.

Разчитаме, че всеки, който желае да ни поддържа, ще се включи в нашия кротичък митинг, който ще се състои на 30.05 (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки спектакъл и ще пристигна, с цел да изрази персоналната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с вярата, че идващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се допрян до хубостта и магията на кукления спектакъл. Убедени сме, че в случай че всички, които вършим и обичаме българския спектакъл застанем един до друг – можем да защитим и опазим неприкосновеността си като храм на изкуството, и отстояваме правото си да сътворяваме изкуство в личния си дом, тъй като през днешния ден Младежки спектакъл изпраща това отворено писмо с молба за поддръжка, само че на следващия ден, създател на това писмо може да бъде екипът на всеки различен държавен или общински културен институт.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР