Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди трите големи

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди трите големи
Коментари Харесай

КЕВР се скара на ЕРП-тата, че създават пречки пред свободния пазар

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предизвести трите огромни ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго -Про ", че нямат право да изискват от клиентите си да трансформират предназначението на обектите, в случай че те изискат да трансформират статута си от битови на небитови консуматори или противоположното.

" Водещ аршин за разделянето сред битов и небитов клиент са потребностите, за които се употребява електрическата сила в обекта, а не неговото предопределение ", акцентират в писмо до медиите от комисията на Иван Иванов.

Повод за реакцията на КЕВР са многочислените тъжби на консуматори, които се оплакват от това, че ЕРП-тата отхвърлят да ги трансфорат в битови клиенти, до момента в който не трансформират статута на самите обекти по Закона за устройство на територията.

От комисията предизвестяват ЕРП-тата, че смяната на предназначението на потребления ток не следва наложително да се обвързва с смяна на предназначението на обекта, написа " Сега ".

Само преди два месеца Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че енерго сдруженията пречат на свободния пазар на ток, като бавят документи и дискриминират останалите търговци на ток. Комисия за защита на конкуренцията предяви изказвания за нарушавания и на трите сдружения, които - съгласно комисията, са обменяли " основна информация за клиенти ".

Наред с това ЕРП-тата бавели и издаването на документи, което пречело на промяната на снабдителя. И трите компании тогава отхвърлиха да усложняват избора на снабдител.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР