Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри предложението на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри предложението на
Коментари Харесай

КЕВР одобри предложението на ``Булгаргаз`` газът да поевтинее със 17,64 % от днес |

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди предлагането на " Булгаргаз " цената на синьото гориво да спадне със 17,64 на 100 до 109,88 лева./мегаватчас (MWh) от през днешния ден.

Комисията одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за февруари 2022 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, написа в известието.

Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него, прецизират от КЕВР.

С решението на Комисията е одобрена препоръчаната на 1 февруари от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31 януари със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за януари 2022 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

След разбор на показаните от " Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2022 година в размер на 109,88 лева./мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

На откритото съвещание на 26.01.2022 година от страна на заявителя " Булгаргаз " ЕАД беше декларирано, че при образуването на месечната контролирана цена на синьото гориво сдружението съблюдава прецизно условията на нормативната уредба и образува цената на база на най-ниски разноски.

Потвърдено беше, че за българските консуматори - газоразпределителни сдружения, топлофикациите и промишлеността, остават всички изгоди отпо-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото вместилище в Чирен. Според данни на сдружението от началото на 2021 година до януари 2022 година тези ценови изгоди за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лв., което резервира заетостта на компаниите и им дава конкурентни преимущества. На съвещанието ръководителят на КЕВР Иван Иванов изрази очакване цената на природния газ, която " Булгаргаз " ЕАД ще предложи през днешния ден, да бъде доста по-ниска от досегашната. " Това ще бъде сериозна поддръжка както за промишлеността, по този начин и за всички консуматори у нас ", съобщи той.

В одобрената цена на природния газ от 109,88 лева./мегаватчас са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според член 30, алинея 1, т. 7 от Закона за енергетиката. При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси от ПГХ " Чирен ", изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка, се прецизира в известието.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР