Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова, ако

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова, ако
Коментари Харесай

КЕВР е готова да въведе блок тарифи за тока и водата

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е подготвена, в случай че Народното събрание ѝ гласоподава пълномощие, да вкара блок цени за тока и водата. Това изясни ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров в "Неделя 150 " на, запитан по какъв начин хората могат да бъдат обезщетени за новите, по-високи цени, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Готови сме, в случай че Народното събрание (НС) ни гласоподава това пълномощие ,

да въведем блок цени - до несъмнено количество ток, вода да се заплаща по една цена, над нея - цената да бъде по-висока. КЕВР е подготвена за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с изключително ценово решение на регулатора.

В него може да попадне и парното " ,

уточни Тодоров. Така да вземем за пример, в случай че си в двустаен апартамент, цената ще бъде тази, която семейството е плащало м.г. - т.е. на процедура няма да има нарастване, изясни той резултата от мярката, в случай че бъде въведена.

По думите на ръководителя на регулатора българските битови консуматори получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа .

Той счита, че бизнес потребителите би трябвало да имат дълготрайни контракти и за електричество, каквито те имат за газа.

Тодоров посочи, че въвеждането на нулев данък и понижаване на Данък добавена стойност на девет на 100 ,

каквото е желанието на ръководещите, не са регистрирани в предлаганите сега цени. Когато Народно събрание ги гласоподава, цените за парното ще паднат, акцентира Станислав Тодоров. Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната рецесия ще продължи, без значение кой ръководи. В енергийната комисия има единогласие, че би трябвало да се вземат ограничения, добави той.

Председателят на КЕВР прикани хората и бизнеса да подхващат ограничения за понижаване на потреблението ,

тъй като, по думите му, сега има енергийна рецесия, която Европа не е преживявала от 80 години, и би трябвало да бъде решена с напъните на всички в дълготраен проект. "Русия употребява енергийните си доставки като оръжие за оказване на интернационален напън и няма да се откаже идващите години, това значи, че би трябвало да се активизираме като общество ", уточни Тодоров.

Защото, изясни той, сметката се заплаща и въз основа на употребяваното количество .

Затова, съгласно него, е добре през лятото да се вземат ограничения за понижаване на потреблението, да вземем за пример посредством саниране на жилищата. Бизнес потребителите също да помислят какви вложения да създадат в предприятията си, с цел да реализиран по-добра енергийна успеваемост, посъветва ръководителят на Комисията. От проекта за възобновяване ще дойдат и пари за тази активност за едно и многофамилни здания, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР