Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е глобила търговеца

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е глобила търговеца
Коментари Харесай

КЕВР глоби Energy Supply заради манипулации на пазара на ток

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е глобила търговеца на ток Energy Supply поради операции на пазара на едро. Решението е взето на съвещание на регулатора преди няколко дни. На сдружението е наложена санкция – имуществена глоба в размер на 165 238 лева поради нарушаване на европейски правилник, който не разрешава осъществяването или опита за манипулиране на пазара.

Разследването на КЕВР е открила, че нарушаването е осъществено в интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година на пазарния сегмент „ В рамките на деня “ на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). КЕВР споделя, че „ това е ставало посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушаване на регламента.

Съгласно REMIT операция посредством разслояване и лъжливи поръчки е налице при „ издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта „ купува “ и най-ниската оферта „ продава “, за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията, нарежданията се анулират, без желание да бъдат изпълнени — тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки “.

След използване на знаците на Насоките за разслояване и лъжливо държание, направени от европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ), КЕВР открива, че Energy Supply е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на Energy Supply електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание.

След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „ В рамките на деня “, добавя регулаторът.

Energy Supply е един от огромните търговци и доставчници на свободния енергиен пазар. Управител на компанията е Соня Николова-Кадиева, брачна половинка на политика Георги Кадиев, в този момент лидер на листата на новата коалиция „ Левицата “ в Старозагорско.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро на сила. С решение от 25.11.2022 година Комисията глоби шест енергийни сдружения, като им наложи имуществени наказания в общ размер 1 258 419 лева

Комисията продължава интензивно да работи и по други формирани производства за определяне на възможни нарушавания на възбраната за операция на пазара на едро на сила и търговия с вътрешна информация.

Целта на КЕВР е дейно да попречва злоупотреби от участници на пазара, стремящи се да покачват изкуствено цените и да извличат непозволени облаги. По този метод регулаторът подсигурява вярното действие на свободния пазар на едро на сила и образуването на обективни пазарни цени на електрическата сила и природен газ, в изискванията на бистрота и интегритет на пазара на едро на сила в България. “

За сходни следствия и операции Комисията си спомага с Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (АСРЕ).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР